łyżka oliwy z oliwek, szczypta czosnku w proszku, szczypta soli himalajskiej, 10 g żółtego sera. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy z pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, czosnkiem i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Ser trzemy na cienkiej tarce, posypujemy nim jarmuż
Moniki SmakołykiPolecam sałatę z trochę inna wersją sosu winegret Produkty
Ugotujmy CośDZIŚ SAŁATKA. Kolorowa , smaczna i zdrowa . Czym więcej składników tym bardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany
potrawyregionalnePizza Focaccia to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam
potrawyregionalnepije wodę. Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok? A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-) Składniki: kawałek słoniny 1 szt.cebuli 1 szt.jabłka 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz chlebek do posmarowania ogórek
potrawyregionalnemało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed nowotworami i zwiększa
potrawyregionalneNiegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś
potrawyregionalneorzeźwiający, z subtelnym i upajającym zapachem. Owoce są słodkie, aromatyczne oraz bogate w witaminy i minerały. Polecam sałatkę z tym żółtym i egzotycznym owocem. Umyłam i wymieszałam parę rodzajów sałat, w tym rukolę. Dodałam pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę oraz czarne i zielone oliwki. Mango umyłam,obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Dodałam go do reszty
potrawyregionalnezbiornika. Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew
potrawyregionalneuznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami
potrawyregionalnedyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby
Moja Delicjawyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie. Coś na słodko W trakcie podróży nie można zapominać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek. Składniki : 550 g mąki 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą) 1 jajko 30 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane w niewielkiej ilości wzbogaciłyby smak zielonych sałat. Chyba pokuszę się o ich zrobienie w domu. Tym co całkowicie mnie zachwyciło (wiem, że to żadna nowość ale u mnie pierwszy raz) to cytryny w rumie z dodatkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia