Ostatnio jestem zwolenniczką sałatek na 100%! W moim domu nigdy nie brakuje rukoli, sałaty rzymskiej i tym podobnej zieleniny, która każdorazowo staje się pyszną bazą mojej sałatki. Jednym ze składników jest mój ukochany kozi ser, a nowością (dla mnie!) są kiełki rzodkiewki. Pierwszy raz je jadłam, nadają cudowny, świeży i ostry smak mojej sałatce. Jest pysznie! Składniki: garść umytej rukoli
Mango Papajadodatek pomidorów nadaje całości świetnego smaku. Zresztą pracę ułatwia teraz wirówka do sałaty. Raz, dwa i sałata po umyciu gotowa. 1 op mix sałat z rukolą 12 pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula kiełki rzodkiewki i soczewicy 1 garść świeżej mięty 1 garść świeżej bazylii cytrynowej 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier
Ewa w kuchnirukola koperek posadzony ok tygodnia temu kopereczek kolendra coś nie pamiętam co :) rzodkiewka mięta rośnie jak szalona pietruszka, wyhodowana z korzenia szałwia kiełkownica kiełki rzodkiewki kiełki mix energii :) kiełki słonecznika ojezusiczkujakiepyszne! rukola wybiła jako pierwsza sałata masłowa, widać malutki pędki :) odratowana bazylia pnie się jak głupia szczypiorek
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej. Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie Martyjajecznej. 3. Masę jajeczną doprawić solą i pieprzem, połączyć z 2 łyżkami chrzanu. 4. Gotową masą faszerować zrolowane plasterki szynki. 5. Ruloniki przystroić rzodkiewką, paskami papryki i szczypiorkiem. Ładnie wyglądają ułożone na półmisku na liściach sałaty. insertCookd("b5305eb85d9531f0a3cc20c54c9a1bca
Pasja Smakugranatem i pomidorem Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkami Sałatka
Kulinarne Przebojeułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne(...)kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki wody Składniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę
Ewa w kuchniindykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy
Niezły Młynekoliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z cukinią
Moja smaczna kuchniamieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej ) 2 pomidorki cherry 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 rzodkiewka czarnuszka kiełki rzodkiewki i soczewicy Dresing : 3 łyżki oleju ryżowego 1 łyżka octu ryżowego sól himalajska do smaku pieprz czarny
Ewa w kuchniPolsce nie jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych . Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów(...)kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż sama marchew. Jeść można także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka , tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie szpinak, buraka liściowego, różne sałaty, jarmuż – łatwo się je uprawia, będziecie mieć własną zieleninę (wielu Greków uprawia zieleninę
Chilli Czosnek i Oliwatego woda mineralna z cytryną. Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem , soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów. 2 jajka 2 łyżki mleka Sól i pieprz do smaku szczypiorek kilka liści sałaty rzymskiej Przygotowanie: Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelni zagotowujemy mleko, wlewamy roztrzepane jajka. Szybko łączymy z mlekiem. Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajeczny do pomidorów , posypać serem Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha
Proste Potrawynacinamy delikatnie 2 dziurki, do których wkładamy goździki oraz otwór na buzię, do którego wkładamy plasterek rzodkiewki. Głowę naszego chłopka przybieramy kawałkami szynki, które przytwierdzamy do jajka wykałaczkami. Na wykałaczki nadziewamy po plasterku ogórka. Każde jajko ustawiamy na plasterku ogórka, a całość na sałacie
Walijskie Pichcenie