sałata rzymska - 1037 przepisów (strona:59/70)

Sól - jaką wybrać i jak stosować 125

Salt - według legendy, sól ta została po raz pierwszy wyprodukowana w Maldon (hrabstwo Essex, Wielka Brytania)  prawie dwa tysiące lat temu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli.Ma krystalicznie czysty morki smak.Należy ją stoswać na krótko przed serwowaniem potrawy. Fleur de la sel (fr) lub Flor de sal (hiszp) czyli kwiat soli morskiej(...)sól z Hawajów (Black Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z sałaty lodowej ,marchewki i suszonych pomidorów 157

Salata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 202

mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie(...)czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 226

mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie(...)czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem

OstryKęs
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 166

Salt - według legendy, sól ta została po raz pierwszy wyprodukowana w Maldon (hrabstwo Essex, Wielka Brytania)  prawie dwa tysiące lat temu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko(...)sól z Hawajów (Black Lava)  -  zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kofty 177

stronę indyjskich klimatów, jednak można je doprawić inaczej - np. oregano, słodką papryką, cynamonem, pieprzem, tymiankiem... A gdybyście chcieli kofty na modłę staroarabską (podobno właśnie stamtąd przybyły), użyjcie kminu rzymskiego, kurkumy, kardamonu, cynamonu, oregano, majeranku, sezamu, goździków i mięty, a kofty z mięsa jagnięcego, uformowanego w kule wielkości pomarańczy, obtoczcie w mieszaninie żółtka i szafranu i zgrilujcie lub usmażcie na niewielkim(...)wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 193

łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir Gałka muszkatołowa Cynamon Sól Pieprz Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę(...)przepisów na łatwe i szybkie potrawy. Zmieniliśmy tylko kilka rzeczy: z listy warzyw do upieczenia usunęliśmy cebulę, zamiast której dodaliśmy brokuł. Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy. Danie nazwaliśmy stir free

Niedzielny kucharz
American Burger 249

mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Całość dokładnie zmieliłem za pomocą blendera na gładką masę(...)cebulę i pomidora na drugą stronę. Bułki z burgerami i serem wyjąłem z piekarnika. Bezpośrednio na roztopiony ser dodałem po kilka listów bazylii (którą można zastąpić rukolą lub zwykłą sałatą), a następnie plasterek lub dwa plasterki  pomidora (w zależności od wielkości bułek) i grillowaną cebulę, która powinna łatwo rozpadać się na krążki. Całość polałem łyżką wcześniej przygotowanego

Wyprawy kulinarne
Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 127

osusz cieciorkę (taką z puszki). Staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę. Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Zdrowa przekąska na mundial gotowa! Pieczone rzodkiewki Jeśli jeszcze nigdy(...)grzybach pokruszony ser pleśniowy. Wstaw do piekarnika na 5 minut, albo do czasu, aż ser zacznie mocno bulgotać na grzybach. Przekrój ciabatki na pół, na spodniej części połóż sałatę, a na niej portobello. Posyp upieczoną cebulką. Przykryj wierzchnią częścią ciabatty i zajadaj! Sprawdź też 7 zdrowych dań za 7 zł! Artykuł Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 pochodzi

Niedzielny kucharz
Burrito z wołowiną i guacamole 132

pół dużej żółtej lub zielonej papryki 5-6 liści kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano, 1/3 łyżeczki utartego kminu rzymskiego i nasion kolendry, około 1/3 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty(...)sobą złożyć. Składniki wykładamy na 1/3, maksymalnie 1/2 części placka. Najpierw smarujemy guacamole, na jeden placek solidna łyżka salsy. Następnie wykładamy przestudzoną mieszankę z mięsem, garstkę sera, paprykę i sałatę. Zwijamy, oczywiście zaczynając od strony, na której leży farsz, zaginając do środka "boki". Wymaga to może nieco wprawy, ale dzięki temu zawartość zawijaków pozostanie na swoim miejscu. Zróbcie tak przynajmniej

Pichceniomania
Co zamiast fast food – menu na tydzień 111

cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa(...)sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny

Niedzielny kucharz