rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:69/100)

Sałatka witaminowa. Sałatka z kaszą quinoa, rukolą, szpinakiem, kiełkami, nasionami chia, cykorią i kurczakiem 107

Sałatka witaminowa Składniki: pierś z kurczaka kasza quinoa kiełki rzodkiewki cykoria sałata, rukola, szpinak pomidorki koktajlowe nasiona chia olej lniany oliwa z oliwek sól Pierś z kurczaka pokroiłam i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie (kaszę należy przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z ich powierzchni gorzkich saponin). Pomidorki umyłam i pokroiłam

nietadieta
Sałatka z mizuną, rukolą, kiełkami, oliwkami i pieczoną dynią 126

Sałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200   º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam

nietadieta
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 183

łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól pieprz DO PODANIA 2 półbagietki czosnkowe twarożek naturalny do smarowania kilka plasterków ostrego salami, kindziuka lub krakowskiej suchej kiełki brokułu, rzodkiewki

Karo in the Kitchen
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 220

minut.  Wybór czasu i programu, pozostawiam do waszej decyzji. Podawać z sosem jogurtowym, jogurtowo-czosnkowym, ze śmietaną, sosem pieczarkowym, itp.itd. U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym, posypane kiełkami rzodkiewki i brokuła. Sos jogurtowy: - kubek jogurtu naturalnego (u mnie bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez

Smaczne Zdrowe
elti pide - turecka pizza 142

łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać sól

6niebo
Sałatka brokułowa. 148

zjeść o każdej porze dnia! Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia

Radość kipiąca uśmiechem.
6 pomysłów na nietypowe kanapki. 204

pietruszka posiekana 4. Zblendowane/zgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem + ogórek + pomidorki koktajlowe + żółta papryka + pietruszka + pieprz cytrynowy 5. Biały serek zabarwiony sokiem z buraka + pomidorki koktajlowe + szczypior + ogórek + rzodkiewka 6.  Masło orzechowe + plasterki jabłka + cynamon + ulubione, pokruszone orzechy

Powiedz dietom nie
Sajgonki na zimno 191

surowych warzyw. Składniki: - kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6), - 1/2 czerwonej papryki, - 2 pałki selera naciowego, - 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, - 1 mała cebula, - kiełki rzodkiewki, - 1 mała marchewka. Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka

Co na wege obiad?
policzki wieprzowe z kopytkami 229

szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony młotkowany  policzki wieprzowe  Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody

na gazie
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 159

smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz do smażenia Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową

W kuchni Karmel-itki
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami do kanapek 162

wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników aby przygotować coś smacznego. I tak było w tym przypadku. Padło na twaróg. W zależności od sezonu przygotowuję go w różne sposoby. Wiosną z rzodkiewkami i świeżym ogórkiem. Dzisiaj gdy zima to z suszonymi pomidorami i ogórkiem konserwowym. Smaczna odmiana na dobry początek dnia. Składniki: Ok. 250 gram chudego twarogu / 1 kostka Kilka pomidorów suszonych

Smaki Ewy
Omlet warzywny 152

sycący. A jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil! Omlet warzywny   Składniki: /na 2 porcje 4 jajka 50 ml mleka 1 pomidor 1/2 papryki 2 ząbki czosnku 3 rzodkiewki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa Warzywa siekamy w średnio drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy (po szczypcie soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce kminku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 157

składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta cząbru szczypta soli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu woda Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę

Jacob Tastes
Wytrawne babeczki faszerowane 174

miseczce, dodać mleko oraz sól, pieprz oraz wędzoną paprykę do smaku. Koperek drobno posiekać, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką twarożku. Ozdobić np. kawałkiem koperku, rzodkiewką lub połową plasterka ogórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdrobnić. Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu, dodać do jajek. Dodać przyprawy, poszatkowany drobno koperek i majonez, Wymieszać, by powstała jednolita

Moje Qulinaria
Placki z gotowanych ziemniaków 124

najmniejszych oczkach. Dodajemy natkę koperku, jajka i mleko, mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Doskonałe z gulaszem i ostrymi kiełkami rzodkiewki. Natkę koperku można zastąpić natką pietruszki

Gotowanie moimi oczami