ryż - 22970 przepisów (strona:645/1532)

Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 183

bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki

Gotowanie i blogowanie
Wegańskie curry z ciecierzycą i kokosowym mlekiem 184

ciecierzycą, moje ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira, czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji zdobędę się nawet na wieczorny spacer

dolcevitainmykitchen
Przepiórki w warzywach 184

podsmażamy, na dużym ogniu, gasimy winem, dodajemy jeszcze 3/4  szkl wody, przyprawy i układamy przepiórki. przykrywamy naczynie i dusimy ok 30 min pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż i dzielimy na różyczki brokuła. Brokuł układamy na przepiórkach kiedy juz są prawie gotowe. Ponownie przykrywamy i pozwalamy brokułowi ugotować się do miękkości. Brokuł i przepiórki wyjmujemy na półmisek

Gotowanie jest łatwe
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 169

najlepsza kawa w Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem

Kulinarne przygody Gatity
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 171

krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele

kruche babeczki
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 251

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną kaszą oraz z ziemniakami. Polecam wypróbować przepis bo danie jest bardzo smaczne. Do przygotowania wieprzowiny będziemy potrzebować: około 800 g wieprzowiny (użyłam surowej szynki) 2 kolorowe papryki (około 600 g) 1 puszka ananasa(...)przykryciem duszę około 25 minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, jest gotowa. Tak przygotowaną wieprzowinę możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jest bardzo smaczna. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
W biegu: szybka zupa rybna 301

cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy 1 woreczek ryżu białego/1 bagietka pełnoziarnista PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie w dużym garnku z grubym dnem. W tym czasie kroimy łososia na kawałki ok. 3 cm. Krewetki(...)minut. Dodajemy krewetki i mieszankę morską, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego

Kuchnia w biegu
Drobiowe roladki z mozzarellą i suszonymi pommidorami 243

roladki - spinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (pieczemy pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami (może być ryż z curry i sałatka z pomidorkami koktajlowymi). Smacznego :)  - białka - 39 g - tłuszcze  - 10 g - węglowodany - 27 g  (w 1 porcji - 278 kcal)   Zapraszam do polubienia

Moje Kuchenne Rewelacje
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 210

wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić(...)dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 277

pieprzem, ale w niektórych domach do farszu dodaje się również zgnieciony czosnek, co ja akurat bardzo lubię. Ze względu na luźną konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze

Trzeci talerz
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 188

przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy

bistro mama
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną i pietruszką 193

zupie a gotowanie kasz itp  w woreczkach powoduje że wylewamy z wodą cześć substancji odżywczych  więc jeśli już gotujemy ją osobno najlepiej tradycyjną metodą gdzie kasza czy ryż "wypija" wodę.  pod koniec gotowania przyprawiamy , a na koniec posypujemy natką pietruszki  Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 203

wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni ;) Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką.  Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 120 g mąki(...)brązowego ryżu 180 g mąki jaglanej 175 g mąki żytniej razowej 3 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego złocistego 350 g zakwasu żytniego 300 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu

FitKot
Kasza „czarne oczko” do obiadu 229

Kasza „czarne oczko” do obiadu Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . Składniki ; 1 słoik

Ogrodnik w podróży
Wątróbka drobiowa w sosie z curry 196

ląduje garnka. Wszystko razem dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut. Dodajemy przyprawy, dosalamy.  Po kilku minutach możemy serwować. Potrawka świetnie skomponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Ja ugotowałam ryż typu basmati, dodając pod koniec oprócz soli także nieco kurkumy, by uzyskać piękny, złoty kolor

Pichceniomania