wykonaniu Viet Street Foodu, bardzo podobne danie czyli Bun Bo Nam Bo. Do tego wybraliśmy również zielone curry z wołowiną, czyli najostrzejsze wydanie dostępne w karcie oraz kaczkę z ryżem jaśminowym. Wszystkie dania główne trzymały bardzo dobry poziom, dlatego ciężko polecić jedno konkretne. Odwiedzając Wi-Taj na pewno każdy znajdzie dla siebie idealne danie główne – zarówno fani bardzo ostrego(...)curry, orientalnie przyrządzonej kaczki, jak i szukający letniej, lekkiej wersji dania Bun Cha, czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich restauracji, z których wiele trzyma naprawdę wysoki poziom
Taste and Cookschłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto lub fasolę czy ryż. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę
Słodka StrefaZaskakujące prawda? Okazuje się, że meksykańskie chili con carne to potrawa amerykańska. Tak czy owak to bardzo aromatyczne, szybkie do przygotowania i sycące danie jednogarnkowe , które podaję zazwyczaj z ryżem. Moje chili con carne przyrządzam zawsze z mielonej wołowiny, nie wyobrażam sobie dodać innego rodzaju mięsa. Dodaję również sporą ilość czerwonej fasoli, bo zwyczajnie ją lubię. Potrawa powinna być ostra(...)puszki. Pod koniec duszenia dodać wszystkie warzywa do mięsa i poddusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz chili, jeżeli chcemy aby potrawa była ostrzejsza. Podawać z ryżem, ugotowanym na sypko bądź z tortillą meksykańską. Posypać posiekaną kolendrą. Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny na piekarnik, jaki mamy z oknem Chłodnik z zielonego groszku i świeżych ogórków (5-6 osób) 500 g zielonego groszku 6 -7 świeżych niedużych
Kate's Kitchenmnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach internetowych, w stacjonarnych w moich okolicach nie widziałam Sposób przygotowania: Tym razem bajka będzie szybka, bo czasu za dużo
Blondynka Gotujeilością tłuszczu. Jeżeli wasze maluchy dobrze tolerują pieczyste, możecie proponować mięsko wcześniej. Oczywiście bez skórki. Możecie też kawałek przestudzić i podać na przykład w formie wędliny. Do kurczaka polecam ryż, bądź kaszę jaglaną, pieczone bataty, czy zwykłe ziemniaki upieczone w skórce. Surówka pasuje tutaj w zasadzie każda. Wszystko zależy od Waszego widzi mi się na dany dzień
Krupeczkiprzepisów z wykorzystaniem truskawek: Ciasto z porzeczkami i truskawkami, Cudaczek, Deser z truskawkami, Jogurtowe placuszki z truskawkami, Koktajl truskawkowo- bananowy, Kruche ciasto z truskawkami, Muffinki z truskawkami i rabarbarem, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Torcik grysikowy z truskawkami Tarta z kremem budyniowym i owocami Smacznego
paapilotkaaPomysł na niedzielny obiad - smażone piersi z kurczaka podane z sosem kurkowym i ugotowanym ryżem basmati. Idealne połączenie smaków! Nie będę ukrywać - uwielbiam kurki 😄 Jeżeli macie ochotę na inne dania to zachęcam do przygotowaniu schabu lub polędwiczek wieprzowych wraz z dodatkiem sosu kurkowego. Składniki na 2-3 porcje: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo około(...)pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia sosu. Co jakiś czas przemieszać. Na sam koniec wsypać posiekaną, zieloną pietruszkę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć porcje ugotowanego ryżu, następnie sosu kurkowego i na nim ułożyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Ewentualnie wierzch mięsa polać sosem. Danie od razu podawać. Od lewej strony: podsmażanie mięsa, cebuli i kurek
UgotowaćCoś z niczego czyli co zrobić jak nie ma nic w lodówce a tylko jakieś pojedyncze awokado się plącze i resztka ugotowanego ryżu w garnku. Połączyłam, zmiksowałam i placki wyszły obłędne. Można je podać na słodko albo na słono, wybór zostawiam zjadającym. Czy wyrzucacie resztki czy są wykorzystywane do innych potraw, super smacznych? Placki z ryżu i awokado. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniemięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie(...)pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie
Kolorowy Przepisownikspecyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam
Grahamka, weka i kajzerkaJeżeli lubicie bób a chcielibyście zjeść go w innej postaci niż tylko ugotowany to polecamy kotleciki z bobu i kaszy jaglanej :) Pyszne kotleciki z lekko chrupiącą
Kuchenne Wariacjezbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy
ladykitchensosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika! Cukinia z papryką i kukurydzą
Moja smaczna kuchnia