Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180 º C )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika
Anielskie wypiekiwylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉 2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyzastąpić czarnymi lub ewentualnie pominąć. Czosnku z pewnością nie można tutaj żałować, ponieważ szpinak, kasza jaglana i ciecierzyca go uwielbiają! Inne ekspresowe dania obiadowe, które mogą Was zainteresować, to ryż z cukinią , szybkie spaghetti , makaron ze szpinakiem , racuchy z truskawkami oraz racuchy z bananami . Wszystko pyszne i szybkie! Artykuł Kasza jaglana ze szpinakiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanZdążyliście już wypróbować przepis na risotto z kurkami ? Bo mam dla Was kolejny bestsellerowy przepis, w którym zamiast ryżu używam kaszy pęczak. Zatem zamiast tradycyjnego risotto, proponuję Wam ekskluzywne kaszotto. Tym bardziej wyborne, że z borowikami szlachetnymi zebranymi własnoręcznie podczas popołudniowego spaceru. Zwykła, pospolita, gruboziarnista kasza pęczak. Pomyślicie, nic specjalnego. Jednak po wypróbowaniu mojego przepisu, odkryjecie pęczak na nowo. Danie(...)jest bardzo smaczne i sycące. W dodatku, z racji tego, że pęczak trudno rozgotować na papkę, nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych – wyjdzie każdemu. Dzięki tej małej zmianie, ryżu na kaszę, obniża się indeks glikemiczny potrawy, więc pęczotto polecam w szczególności diabetykom. Składniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege
DietologGulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon(...)razem dusimy aż dynia będzie miękka. Wtedy dodajemy fasolką, kukurydzę oraz groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego
Życie ze smakiemPieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego! Może zainteresujesz się również innymi przepisami: Sos pieczarkowy Sos kurkowy Pieczarki w aromatycznym sosie
Kulinarne Przebojepapryka zmięknie. Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – zapiekanka z ryżem . Artykuł Klasyczne chili con carne pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieSkładniki: czerwone papryki (na 4 papryczki) koncentrat pomidorowy Farsz: mięso mielone (500 g mięsa mielonego) 1 cebula pieczarki (około 500 g) ryż 1 torebka Sól, pieprz Wszystkie składniki farszu wymieszać. Papryki umyć, pokroić górę, wydrążyć i nadziewać farszem. Można na wierzch farszu posypać żółtym startym serem. Nadziane papryczki włożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać). Do szklanki 1 wody dodać
MojaQchnia.plSŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :) Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek
Moja Książka Kucharskajedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż do sushi połączyć z naleśnikami, słodkimi batonikami owocami i gotowe. Macie deser jak się patrzy. Pyszny, egzotyczny zaskakujący. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Be Fit Be Strongpożywna zupa, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy(...)wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti lub ryżem. Smacznego! Artykuł Zupa curry z dynią i papryką pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plwkładamy na ok.godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy formę do tarty.U mnie forma prostokątna o wymiarach 35x12 cm.Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie (groch,ryż itp).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut,po 10 minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki
Anielskie wypiekisłyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans. Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach. Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście(...)wspaniałego dania! Viva la pasta! Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 1 żółta, mała cukinia 2 ząbki czosnku 150 g makaronu orzo, w kształcie ziarenek ryżu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy ząbki czosnku
Moja smaczna kuchniaciastem formę. Włożyć na kolejne 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, położyć na nie papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( a jeśli posiadacie to specjalne kulki ceramiczne ), w celu obciążenia ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i wstawić ciasto. Podpiekać przez 15 minut. Następnie usunąć papier
Opowieści z piekarnika