Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 cebule 1 duży jogurt naturalny (330 ml) sól, pieprz czubryca czerowna żurawina Fanex ryż jaśminowy Przygotowanie: Fileta pokroić … Czytaj dalej Kurczak w brzoskwiniach
czarrna od kuchniRyż z warzywami ze słodkim akcentem w postaci rodzynków :) Czytaj więcej
Kasia Sarnateż na okapie. Tym razem już nie wiedziałam, gdzie wędrują bo spotykałam pojedyncze okazy. Pojechaliśmy do Ikeii - poszło ze 150zł ale wszystko, kompletnie wszystko trzymamy już w pojemnikach. Każdy ryż, cukier, kaszę, makaron a nawet herbaty są zamknięte w plastikowych pojemnikach. Wyjęłam z szafki cukier puder - jeszcze fabrycznie zapakowany - postawiłam na kuchennym blacie, obok wszystkich innych wyjmowanych rzecz. Kilka
Gotowanie i blogowaniePostanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej pieprzu(...)czarnego mielonego 1 jajko 1 główka młodej kapusty 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki masła klarowanego WYKONANIE: zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami, cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać, z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć
Kuchnia Beatydopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKochani nie tak dawno dzieliłam się z wami moim przepisem na Malinowy ryż na mleku . Dzisiaj ponownie odczaruję klasyczną nudną kolację i zaserwuję wam coś smacznego, i lekkiego. Do mojego przepisu wykorzystałam płatki ryżowe, które gotowałam w wodzie z dodatkiem rodzynek sułtańskich. Piękny fioletowy kolor i ciekawy smak dodają borówki amerykańskie. W ramach wzbogacenia smaku dodałam skórkę pomarańczową
vaniliowoczekoladowamnie posmakował. Śliwki i boczek robią robotę, smak hmm, moje dziecko stwierdziło, że smakuje jak gulasz z grzybami :-). Na pewno super pasuje do makaronu, kasz i ryżu, ostatnio męska część mojej rodzinki zjadła po prostu z chlebem i też zadowoleni :-).W wersji oryginalnej z kurczakiem, ja miałam filet z indyka. Miłego dzionka :-) Składniki : 800 g filetu z indyka(...)śmietankę, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Śmietana wtedy nam się nie zważy. Gotujemy jeszcze chwilkę, sos powinien nam lekko zgęstnieć. Jeśli trzeba doprawiamy solą. Podajemy z kaszą, ryżem, makaronem, z czym kto lubi :-). Smacznego
kruche babeczkiSzybkie danie a do tego bardzo smaczne. Gulasz wieprzowy z kukurydzą podałam w towarzystwie czarnego ryżu. Składniki 500 g schabu 1 puszka kukurydzy z chilli Bonduelle 500 ml przecieru pomidorowego świeża bazylia papryka słodka w proszku sól pieprz 1 ząbek czosnku 1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy. 3. Dodajemy sól(...)już prawie miękkie doprawiamy papryką w proszku oraz pieprzem. 4. Dodajemy poszatkowaną bazylię. Żeby gulasz był bardziej gęsty, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. 5. Gotowy podajemy z czarnym ryżem. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: bazylia , Bonduelle , czosnek , gulasz , kukurydza , na szybko , pomidory , przecier , wieprzowina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymusisz pamiętać o posiłkach dla malucha, a zgodnie z BLW cała rodzina je razem. Jem kasze. Nie wiem jak mogłam ich nie stosować wcześniej. Komosa, jaglana, gryszana biała, ryż, jęczmienna, manna. Wszystkiego po trochu. Bogactwo wszystkiego. Dostarczają dużo energii i wspomagają trawienie. Dzień bez takiej kaszy to stracony dzień. Tak czy siak, zgdonie z BLW powinnaś takie kasze proponować
Krupeczkidanie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie
Kuchnia Pokoleńsię wolniej niż mięso, więc wkładamy je w tym samym czasie, układając na dnie misy, a na nich kładąc mięso. Jeśli przyrządzamy potrawy ze świeżymi ziołami lub z ryżem, to dodajemy je na około 40-60 minut przed zakończeniem gotowania (1 porcja surowego ryżu na 1 porcję płynu), natomiast śmietanę lub mleko na około 15 minut przed planowanym wyłączeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOd jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam
slodkokwasnaplPodsmażam razem przez kilka minut aż zmiękną. Dodaję soczewicę, przyprawy, dolewam około 700-800 ml wody lub bulionu i duszę średnio 15-20 minut. Podaję na ciepło, najlepiej z ryżem i jogurtem naturalnym SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaPyszna propozycja na obiad lub na kolację, wystarczy wstawić do piekarnika i robi się sama. Potrzebujemy ugotowany ryż, ser, pomidory, cebulę, włoszczyznę w słupkach, ser feta, sól, pieprz, oregano, oliwki, oliwę, naczynie żaroodporne lub blaszkę. Kompozycje mogą być dowolne. Produkty możemy zastępować w zależności od potrzeb, smaków, zasobów spiżarni. Naczynie smarujemy olejem i układamy warstwowo produkty przyprawiając solą, pieprzem
chleba naszego