ryż - 22970 przepisów (strona:209/1532)

Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej 229

łyżki oleju rzepakowego papryka ostra. Przygotowanie: Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski.   Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Równocześnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, marchew i cukinię w słupki. Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzewamy olej podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość(...)Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa).   Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Calosć pozostawiamy na kilka minut pod pokrywą, żeby smaki się połączyły

Moniki Smakołyki
Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową 135

godzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie opłukać i osuszyć. Brązowy ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąc je z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć i zdjąć mięso(...)miękkości warzyw. Kiedy fasolki będą już średnio miękkie dodać mięso i całość dusić na małej mocy palnika doprawiając w między czasie solą i dodając bulion według potrzeby. Ugotowany ryż brązowy dodać do potrawy, wymieszać, wsypać posiekaną natkę pietruszki i całość gotować kilka minut. Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową podawać udekorowane natką pietruszki. Artykuł Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką

WSZYSTKO SMACZNE
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 138

czasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki

e-PrzepisyKulinarne
Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami 149

łyżeczki suszonego oregano sól pieprz oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos - na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę(...)rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy, pod koniec wrzucamy liście bazylii. Papryki myjemy, nacinamy wzdłuż i delikatnie wydrążamy pestki, faszerujemy ryżem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, wykładamy papryki, przykrywamy np. folią aluminiową i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię i zrumienić papryki

Kardamonovy
Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw. 196

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 200ml jogurtu greckiego sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny Dodatkowo: ser żółty hummus nasiona chia lub siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj(...)wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie. Ryż ugotuj Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj z jogurtem. Do miseczki nałóż ryż, cukinię, cieciorkę w sosie

wysmienity
Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową 156

godzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie opłukać i osuszyć. Brązowy ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąc je z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć i zdjąć mięso(...)miękkości warzyw. Kiedy fasolki będą już średnio miękkie dodać mięso i całość dusić na małej mocy palnika doprawiając w między czasie solą i dodając bulion według potrzeby. Ugotowany ryż brązowy dodać do potrawy, wymieszać, wsypać posiekaną natkę pietruszki i całość gotować kilka minut. Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową podawać udekorowane natką pietruszki. Artykuł Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką

WSZYSTKO SMACZNE
Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią 209

mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści kolendry ryż Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry(...)sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z cukinią i groszkiem cukrowym. Posyp kolendrą. Smacznego ! Artykuł Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Paella z chorizo i kukurydzą 175

oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone cienko chorizo, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, przyprawy  i ponownie podsmażamy. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem/wodą/winem. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Dolewamy płyn i mieszamy co jakiś czas. Ja zrobiłam pół na pół bulion drobiowy z wodą. Doprawić solą do smaku

Czarnawisienka
Rozmarynowe risotto z kurkami 165

dodajemy masło i lekko podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się, wlewamy wino i dusimy do odparowania alkoholu. Następnie wsypujemy ryż i podlewamy chochelką bulionu. Dusimy na wolnym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie bulionu. Dodajemy łyżeczkę rozmarynu. Następnie czynność powtarzamy kilkakrotnie z resztą bulionu, cały czas mieszając. Dodajemy ok. ¾ naszego startego parmezanu oraz biały pieprz i podduszamy ok. 3 minuty(...)kurki, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dusimy na małym ogniu przez ok. 5-8 minut. Kurek nie możemy dusić zbyt długo, ponieważ staną się twarde. Większość kurek mieszamy z ryżem, zostawiając sobie tylko niewielką porcję do dekoracji talerza. Posypujemy resztą parmezanu i dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu oraz pozostałymi kurkami. Rozmarynowe risotto z kurkami Bon apetit! Artykuł Rozmarynowe risotto z kurkami

Kate's Kitchen
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI - OBIAD W 20 MINUT 214

Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli(...)pieprzu i curry (przez 2-3 minuty). Do mięsa dodaję warzywa wraz z dołączoną do nich przyprawą, smażę na dość dużym ogniu około 8 minut. Na koniec dodaję ugotowany ryż i sos chili, mieszam, jeszcze przez chwilę smażę na małym ogniu

JejKuchnia
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 219

boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu ) sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku olej rzepakowy + 1 łyżka masła szklanka białego wytrawnego wina do podania : ryż szczypta szafranu   Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki. Kilka szparagów przecięłam na pół ( one przydadzą się za chwilę ). Potem w polędwiczkach za pomocą noża zrobiłam dziury(...)polędwiczki dusiły się przez około 8 minut. Do patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam im jeszcze przez moment dojść – moment kiedy na talerz nakładałam ryż ugotowany z szafranem. Na talerz nałożyłam ryż, mięso i szparagi pokrojone na pół ( były twardawe takie jakie ja lubię najbardziej ).     i jeszcze jedno zdjęcie z planu

Kuchnia na wzgórzu
Indyk z ajvarem i szpinakiem 242

piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Indyk z ajvarem i szpinakiem 184

piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
3- SKŁADNIKOWA CZEKOLADOWA KRAJANKA Z RYŻEM PREPAROWANYM 227

masła * 35 g  ryżu preparowanego  (użyłam  Radix-bis ) Wykonanie: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać wszystko by masło się rozpuściło. Na końcu dodać ryż preparowany, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią, wyłożyć równomiernie masę czekoladową, docisnąć by się wszystko dobrze połączyło. Wstawić do lodówki na około 20 minut.  Tak samo postąpić z masą jasną

Zrób to smacznie
Risotto z cukinią i pietruszkowym pesto (Risotto con zucchine e pesto di prezzemolo) 223

suchej patelni na średnim ogniu 2-3 minuty. Szalotki podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy(...)minut. Dodajemy plasterki cukinii. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  W międzyczasie przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca