powrocie cudownie będzie wypić ciepłą zupę! Francuzi mają podobno 500 rodzajów sera, Polska z kolei 300 rożnych wariantów zup :) Na pewno znacie zupę pomidorową. Niektórzy jedzą ją z ryżem, inni z makaronem, jeszcze inni zabielają ją śmietaną, a ja jak byłam mała to zawsze dorzucałam sobie... parówkę :D mniam! Gdyby ktoś zapytał mnie o mój smak dzieciństwa, od razu wykrzyknęłabym
Kitchens Alphabetdodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka
Anioły w kuchnizrumienić,zalać wodą i gotować, po 10min. dodać warzywa i dalej gotować do miękkości. Na końcu dodać koncentrat i przyprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z ryżem
Anioły w kuchnirozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami
Anioły w kuchniobiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna. Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia
Anioły w kuchnioraz dodajemy przecier pomidorowy i papryke w proszku.Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut. Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab
Anioły w kuchniDzień dobry, Z Toskanii , oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini , przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro . Pszenica farro , zwana u nas
Chilli Czosnek i OliwaKochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia z ryżem, trzeciego z kaszą, a czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki
Restauracyjka Literackaczosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowesposób zabezpieczamy etykietkę przed wilgocią i ułatwiamy sobie późniejsze zrywanie etykietek - po taśmie nie ma prawie śladu . W ten sposób można również podpisywać słoiki z makaronem , ryżem itp. . Potrzebne nam będą : Słoiki z przetworami karteczki z wydrukowanymi lub odręcznie napisanymi nazwami i datą wykonania przetworów taśma klejąca serwetki papierowe lub inne tasiemka ja używam
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęszklanki ), doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować Ja dodałam jeszcze ciut miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak. Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :) A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem. Sezon na bakłażany u mnie ciągle trwa
Proste Potrawybrak. Prywatny MacGyver przystąpił do akcji! Spieniacz do mleka w ekspresie okazał się być idealny do uzyskania hot water a wielofunkcyjny robot kuchenny został zaadoptowany do potrzeb "dochodzącego" ryżu. Sytuacja opanowana
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGrzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos
Kulinarny karnet Christophera