Wiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli tylko mamy pomysł i dobre przyprawy, to naprawdę ciężko go zepsuć. Oprócz boczku jesteśmy … Czytaj dalej
slodkokwasnaplszczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy) i wkładamy do piekarnika na 100 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Danie jest idealne na coraz chłodniejsze dni. Delikatnie pikantne i rozgrzewające za sprawą imbiru, czosnku i chilli uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :) Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakidodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja Smakumożna ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik . Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa
Ala piecze i gotujeCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli
Poezja smakudwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiautora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne
Kulinarne przygody Gatityoczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka podałam z ryżem sezamowym . Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kulinarne przygody Gatitylitra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki
Kulinarne przygody Gatitycebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń
Kulinarne przygody Gatityłyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody Gatitydoskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział
Kulinarne przygody Gatityinny od tego sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków
Kulinarne przygody GatityPieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami
Kulinarne przygody Gatityokrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity