białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej(...)Decydującym przedsięwzięciem był omlet. To zastosowanie whey'a jest jak dla mnie absolutnym strzałem w dziesiątkę. Dzięki słodkiemu smakowi nie trzeba używać dodatkowych słodzików, a całość jest pysznie czekoladowa i puszysta. Takim sposobem ostatecznie przekonałam się do odżywki i oceniam ją jak najbardziej na plus. Sam omlet to 286kcal w tym 33,3g białka , 6,9g tłuszczu oraz
peanutbuttermonsterDawno nic nie dodawałam , ze względu na czas świąteczny i zamówienia indywidualne na ciasta i pierniczki , w ostatnim tygodniu uczyłam się piec makaroniki , troszkę migdałów moja nauka pochłonęła, ale makaroniki innym razem. Chociaż do walentynek nie cały miesiąc to mam jedną propozycję, która zdobędzie serce nie jednego twardziela . Sernik z musem wiśniowym , masa serowa nie jest za słodka(...)mieszamy jeszcze raz. Żelatynę delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości). Odstawić do przestudzenia. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę do sosu wiśniowo czekoladowego , odstawić do całkowitego wystygnięcia. 350 ml śmietanki 36 % ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania wlewać ostygnięty sos wiśniow czekoladowy . Powstały mus rozlać na sernik schłodzić 12 godzin
Wypieki UliDzisiaj prezentowane batoniki dostałyśmy już jakiś czas temu w prezencie od Asi (blog: Co tak pachnie? ), jak się potem okazało są one dostępne w Almie także
Candy Pandasłyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane suche składniki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownic. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjmij z piekarnika(...)całość w kąpieli wodnej (ani kropla wody nie może dostać się do czekolady!). 2. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Teraz zacznij wlewać cienką strużką rozpuszczoną masę czekoladową i zaczynając od wolnych obrotów miksuj wszystko, stopniowo zwiększając obroty. Miksuj kilka minut. Krem ma być jasny i puszysty. 3. Gotowy krem podziel na 3 części . Jedna zostaw białą
Słodko-Słony Świat IlonyCzas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze i bardziej wyjątkowe, bo piekąc je, wybrałam się w sentymentalną podróż. Ten rok jest dla mnie wyjątkowy. W krótkim czasie moje życie stanęło na głowie. Dosyć niespodziewanie zakończył się mój wieloletni związek, a rozpoczął(...)masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę
Taste Of My DayMieszamy krótko szpatułką, do połączenia składników w puszystą masę. Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem i pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut. Po upieczeniu tortownicę wyciągamy i opuszczamy z wysokości około pół metra na podłogę. Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i tam studzimy przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu kroimy na trzy(...)resztą ponczu i smarujemy pozostałą masą pomarańczową. Jeśli uważacie za stosowne udekorować tort - sprawdzi się bita śmietana, cząstki pomarańczy, lub tak jak u mnie - białe wiórki czekoladowe z bezikami
Kronika Piekarnikaświąteczne wypieki. Pierniczki katarzynki. Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam. Moje najczęściej są w wersji tradycyjnej bez dodatków lub z lukrem, a czasem nawet zanurzam je w domowej polewie czekoladowej. Jak je podacie zależy wyłącznie od Was. Takich pierniczków po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, tak samo jak na co dzień nie może braknąć u mnie dobrej kawy(...)puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces
Słodkie okruszkiKocham torty bezowe, uwielbiam też kawę! Dlaczego więc nie połączyć dwóch ulubionych rzeczy? Sami spróbujcie! Wierzę, że Wam też posmakuje! Składniki na
Słodki ZakątekWegańskie chai latte z bananem. Napój ten jest połączeniem gorącej czekolady, chlebka bananowego i herbaty , ciekawe połączenie, które będzie ulubionym wegańskim latte każdego kto go spróbuje
Zdrowy Styl JoannyWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFor English version, please scroll down :) Jeszcze nigdy nie przyrządzałam crumble. Na mojej nieskończonej liście przepisów do wypróbowania, jabłka pod kruszonką zajmowały jedno z ostatnich miejsc
Przepisy Aleksandrydodaj roztopiony olej i miód i dobrze wyrób ciasto. Spróbuj surowe ciasto – jak za mało słodkie, to dodaj miodu, stewii, ksylitolu albo erytrolu. Z tego ciasta da się wycinać pierniczki foremkami! Jest to ciasto bez jajek i glutenu, więc nie jest to łatwe, ale się da. Kluczem jest właściwa konsystencja ciasta i możesz spróbować dodać nieco więcej tłuszczu(...)kuleczki – są tak samo smaczne 🙂 O ile wycinanie kształtów foremkami z takiego ciasta wymaga nieco zręczności, to do ugniatania kuleczek można śmiało zaprosić dzieci. Surowe ciasto można jeść i nijak im nie zaszkodzi. Alternatywą do wycinania może być przyłożenie foremki do blaszki i ugniecenia ciasta w foremce. Następnie podnosisz foremkę i wyrównujesz brzegi. Piecz przez ok. 10-12 minut
PaleoSMAKŚwięta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut
Mała CukierenkaKrem antysmogowy Vichy Slow Age Noc Krem-maska na noc. Dotlenienie i regeneracja Jeśli zanieczyszczone powietrze, klimatyzacja i ogrzewanie, stres lub brak snu negatywnie wpływają na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata