ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1236/1520)

TORT - milky way z akcentem kokosowym i porzeczkowym 231

dodać cukier, następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka(...)posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way. Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków). Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania batonikami i perełkami. Schłodzić w lodówce

Trufelkowo
Przepis #70 Bezglutenowe FIT batoniki z bakaliami 184

ciastek, cukierków i innych słodkości, którymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku. Jeden batonik to: 93 kcal(...)stopni przez około 25 min. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.   Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące

Health-Fit-Life
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 224

lubi kremu czekoladowego, szczególnie Nuttelli? Ja uwielbiam, ale na szczęście nie jem zbyt często. Zawiera za dużo cukru, olej palmowy, a dopiero potem kakao i zmielone orzechy, a do tego aromat. Cóż, nie jest to skład idealny. Chociaż jak popatrzy się na skład podróbek, głowa (i brzuch) może rozboleć, bo najczęściej jest dużo gorzej... Jest na to rada: zrobić własny(...)kremie mogą być, ale wciąż je czuję. Skład kremu na bazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd dwa przepisy poniżej. Lepiej posmakował mi ten drugi

Anioszek w kuchni
Walentynkowe muffiny czekoladowe 224

magię serduszek, całusków, czerwonych róż i słodkich czekoladek. Obdarowywanie swoich połówek drobnymi prezentami należy do obowiązku walentynkowego ;) Zamiast głowić się, szukać w sklepach i w sieci zmyślnych prezencików, upieczcie czekoladowe muffiny pełne miłości. Na pewno radość z takiego prezentu będzie ogromna. A i może Wam się dostanie w przydziela jedna babeczka.... a może dwie ? ;) Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej(...)składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki. Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki. Piec w temperaturze

kolorowotorcikowo
Kawa mrożona 167

Ilekroć mam okazję się wyspać to wszyscy zaczynają kosić z samego rana trawniki...:P Wczoraj miało być ciasto z truskawkami ale woleliśmy je zjeść na surowo :P A "boćki" na łące były fenomenalne :) Co to za plątanina myśli? Nic nie trzyma ma się tzw. "kupy". No nie musi. Mało który człowiek myśli konkretnie zaraz po przepudzeniu :P Powoli wiosenne temperatury(...)mała bomba kaloryczna nie pójdzie nam w tyłek;)) Składniki na 2 duże porcje 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kostki mlecznej (lub dowolnej) czekolady 4 gałki lodów waniliowo-czekoladowych mleko woda bita śmietana kostki lodu Kawę zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na chwilę. Do każdej szklanki dodajemy po 2 kulki lodów. Na lody wlewamy zaparzoną kawę a następnie uzupełniamy mlekiem

My simple kitchen
Babeczki z orzechowymi powidłami 190

Pamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brak tytułu 213

SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)tutaj MOJA OPINIA: Pieczywo Maca miałam okazję jeść pierwszy raz. Przyznam szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie tak mi przypadło

kolorowotorcikowo
Sernik pistacjowy (bez cukru białego i glutenu) 97

Wreszcie przyszedł czas na sernik w odsłonie pistacjowej! Uwielbiamy serniki z każdymi orzechami ale pistacja wyszła znakomicie 💚 A jakie jest Wasze ulubione połączenie smaków w kontekście

Candy Pandas
Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 457

Pyszne ciasteczka z gorzkiej czekolady, obtoczone cukrem pudrem. Mięciutkie w środku i nie za słodkie. Z pewnością będą jednymi z moich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze

My Culinary Art
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 176

zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto delikatne może się nie udać, dla tego i do bułek brać trzeba więcej drożdży i tak: Garniec mąki rozrobić 3 kwaterkami mleka i 6 łutami drożdży, postawić w cieple żeby(...)odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser

KUCHARNIA
Wielkanocny mazurek w różnych odsłonach 84

przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, ale obecnie powstają też warianty z innymi rodzajami ciast. To niskie ciasto, najczęściej nieprzekraczające 4 cm wysokości. Uwagę przykuwają zdobienia z bakalii oraz lukru. Wielkanocne dekoracje są również przygotowywane z marcepanu lub specjalnej masy cukierniczej. Tradycyjny mazurek – kruche ciasto z masą kajmakową Do przygotowania podstawy mazurka, czyli kruchego ciasta, potrzebne jest masło, mąka(...)cukier puder. Składniki trzeba wymieszać, a następnie powoli ucierać, stopniowo dodając żółtka. Ważnym etapem jest uformowanie kuli z zagniecionego ciasta oraz odstawienie jej do lodówki. Tak przygotowane ciasto na pewno będzie kruche. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-tradycyjny możesz sprawdzić, co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania wielkanocnego wypieku. Jeżeli nie lubisz za dużo czasu spędzać w kuchni lub po prostu

Obiad gotowy
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 104

cukru 50 g miękkiego masła 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej) Dodatkowo: 1 jajko Ciasto: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.  2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Kruszonka: Do miski dajemy(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą musimy rozwałkować na prostokąt tak mniej więcej na około 30 cm x 20 cm. Teraz smarujemy a pomocą pędzelka nasze ciasto rozbełtanym białkiem, drugie później tak samo. Następnie ciasto posypujemy połową orzechów (po bokach zostawiamy po około 1,5 cm czystego ciasta, żeby ładnie nam się potem zawinęło) i połową kruszonki. Zawijamy ciasto wzdłuż

kruche babeczki
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 134

jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki(...)jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach

Proste-przepisy.pl
Ciasteczka brownie z orzechami laskowymi 159

czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to upiekłam ciasteczka, no dobra, wielkie ciacha brownie. Są nieprzyzwoicie wytrawnie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich, mięciutkie w środku i cudownie pachnące. Składniki na około 16 sztuk: 200 g mąki pszennej 300 g lub 400 g czekolady gorzkiej (ta dodatkowa tabliczka jeżeli chcesz(...)dodatkowe 100 g posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C.   Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA

greenscarf
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 332

smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały. Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki. Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około(...)rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki. Gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Pączki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania