ciasto czekoladowe - 22138 przepisów (strona:1241/1476)

Dzień Dziecka – staropolska zupa czekoladowa i nowoczesne żelki 115

Francji 6. stycznia obchodzi się zamiast Dnia Dziecka, Dzień Rodziny. Najważniejszym punktem dnia jest uroczysta kolacja podczas której cała rodzina nie może doczekać się podania ciasta z wróżbami. W Japonii z kolei dziewczynki i chłopcy świętują osobno. Dzień Dziewczynek przypada na 3. marca, a Chłopców na 5 maja. Wtedy to małe kobietki przygotowują okolicznościowe wystawy lalek w strojach tradycyjnych(...)także ryby z pobliskiej rzeczki. I ja się wmieszam w tłum licznych gości, Aby ci życzyć dużo miłości” Róża. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Staropolski przepis na zupę czekoladową (Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich… Toruń 1901) Bierze się do tej zupy czyste mleko lub z wino z wodą. Na litr zupy 1/8 lub nieco

Kate's Kitchen
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 154

reszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju(...)odstawieniem cukru z swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze  (max 40 stopni) by nie stracił

Szkrab Je Sam
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 214

galaretka stężała.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy w formie kółek na matę sylikonową, posypujemy ekspandowaną quinoą i odstawiamy w chłodne miejsce, można dodatkowo zrobić kilka czekoladowych kleksów lub "gałązek" do przystrojenia deseru. Rabarbar kroimy w plasterki i dusimy z niewielką ilością wody i cukrem kokosowym, aż się rozpadnie, dolewamy mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia(...)polania monoporcji. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 150 ml gorącej wody z dodatkiem wody różanej, odstawiamy do schłodzenia. Wyjmujemy deser z zamrażarki i układamy na kratce do studzenia ciasta, jeśli jej nie mamy trzeba podłożyć coś innego (ja ułożyłam je na zakrętkach od butelek). Każdą porcję oprszamy odrobiną pudru z liofilizowanych żurawin, a następnie za pomocą łyżki oblewamy ostudzoną galaretką

Quinoa Raz!
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 128

Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10  dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne

Słodkie inspiracje
Muffinki podwójnie czekoladowe 76

Kolejne muffinki i znów w wersji czekoladowej i to na dodatek podwójnie bo z dodatkiem białej czekolady (która się nieco zarumieniła). Przepis jest oczywiście nieco bardziej fit, najlepiej użyć białej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią), ale nie ma jej w składzie bardzo dużo, więc nawet jeśli użyjemy też zwykłej to nic się nie stanie :) Muffinki oczywiście robi się bardzo(...)składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następne dodać gorzką czekoladę i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości (używam silikonowych). Na wierzch każdej muffinki położyć pokrojoną w małą kostkę białą czekoladę. Piec przez 25 minut. *szklanka o pojemności

Healthy food explorer
Gofry jak z budki 109

Cześć! Pewnie wielu z Was poszukiwało dobrego przepisu na gofry. Żeby wychodziły tak jak te "z budki". Te które robię wychodzą chyba nawet lepsze!  Proponuję

Pieprzyć z Fantazją
ciasto bananowe z jabłkami 167

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 banany, dojrzałe 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 60 g masła, roztopionego 1 jajko 100 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Pascha miód i czekolada 165

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz(...)zaraz   Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 233

resztę włożyłam do lodówki), rozwałkowałam na grubość około 3 mm. Foremką wykroiłam „serduszka”  (można wykroić np. od szklanki), na każdym położyłam niewielką ilość powideł śliwkowych. Przykryłam drugim wykrojonym ciastem, docisnęłam palcami dookoła, żeby się skleiły i żeby powidła nie wyciekły. Na tak przygotowane placuszki przyłożyłam mniejszą foremkę, docisnęłam i wykroiłam moje pierniczkowe serduszka. W ten sposób powstały moje pierniczki(...)lukrować pierniczki. Wystarczy, żeby pierniczek nadziać od spodu na  widelec  i zanurzyć go w lukrze i odłożyć na kratkę, żeby lukier wysechł. Część pierników zanurzyłam w polewie czekoladowe, część w lukrze, a resztę pozostawiłam bez polewy. Które wybieracie?   Zrobicie takie pierniczki na święta? Zróbcie. Koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie

Kuchnia u Krysi
Czekoladowe jajeczka- grzybki 99

Tak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą. Oto mój

Różowa kuchnia
Tort Snickers. 224

Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki

Kuchnia Łukasza
Wiosenne mini torciki 96

misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Nasączenie i przełożenie: W kubku zaparzyć zieloną herbatę, dodać cytrynę(...)biszkopt posmarować kremem i ułożyć go na dolnym biszkopcie posmarowanym dżemem lekko dociskając, aby się zlepiły. Boki i wierzch każdego torcika również posmarować kremem. Boki torcików posypać kolorowymi wiórkami czekoladowymi, kolorowymi posypkami lub innymi dekoracjami. Na wierzchu można powyciskać dekoracyjną szprycą dowolne wzory. Torciki włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować kwiatami, motylami i innymi dekoracjami

Passions hobbies life
ciasto makowo serowe 118

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy(...)masę serową wykładamy na warstwę makową. Całość pieczemy w 170-180 st.C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem. składniki na lukier: ok. 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą

Domowy Smak Jedzenia
Torcik bezowy z bitą śmietaną 116

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik(...)śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów   Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser

Cztery Fajery
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 143

Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowo - kawowy. Tort jest rewelacyjny, nie jest bardzo słodki, idealny. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Jeden z lepszych jakie jadłam. Często tortów nie robię, bo są pracochłonne, nie zawsze wyjdą, ale tu nie miałam problemu. Wszystko łącznie z biszkoptem wyszło super. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort(...)jest gotowa. Dodajemy wtedy przesianą mąkę z kakao i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty.  Krem śmietanowy

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania