ryż zapiekany z ku - 500 przepisów (strona:22/34)

Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 196

obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około 10 minut aż będą miękkie. Ryż przełożyć do miski. Dodać do niego zawartość patelni. Następnie dołożyć kukurydzę i ser. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Z papryki odkroić wierzch, aby powstały "czapeczki". Wydrążyć środek(...)zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami

My simple kitchen
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 184

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam  małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz

Buniabaje w kuchni
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 144

wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania  należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić(...)momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Farsz układać na liściach i  zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem) Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 202

minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem(...)szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody do tarty smarujemy cienką warstwą sosu śmietanowego i układamy na nim owinięte szynką szparagi. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 240

pola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Śliwkowa gorąca czekolada autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Zapiekana owsianka ze śliwkami autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Brioszki ze śliwkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: marta-gotuje.pl Śliwki marynowane w occie autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków SAŁATKA(...)Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa | blog: Kulinarne misz masz Tarta z palonego masła. Z creme patissiere, śliwkami i brzoskwiniami. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Deser ryżowy ze śliwkami autorka: antka91 | blog: Fabryka Pomysłów Najprostsze ciasto ze śliwkami i czekoladą autorka: pilichola | blog: Cukry

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekana zupa pomidorowa 192

Długo, bardzo długo zupa pomidorowa istniała dla mnie w jednej wersji… sobotniej zupy pomidorowej mojej Mamy. Gęstej, sycącej, z ryżem, dla mnie była najlepsza. Ja długo sama nie potrafiłam gotować, nie umiałam dobrać smaków, wszystko było albo nazbyt mdłe, albo za bardzo przyprawione, nie wspominając już, że eksperymenty kulinarne nie były dla mnie. W pewnym momencie życia chcąc(...)polubiłam i zaczęłam eksperymentować z lepszym lub gorszym skutkiem. Tym razem chciałam odmienić trochę klasyczną pomidorową, właściwie zrobić ją na nowo, bo z klasyczną ma niewiele wspólnego. Tak powstała zapiekana zupa pomidorowa, gęsta, ostra, sycąca z dodatkiem ravioli, grzanek z serem oraz z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz

dom-agi.pl
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 200

kawał obiadu na patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem ją w czasach naszej przedblogowej zabawy, ale jeśli nawet, to nie w tygodniu toskańskim. Wiem, kto będzie wiedzieć! ;) Wracając(...)dobra oliwa nadają daniu specyficznego, południowego charakteru, a jeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż :) Szaszłyki smakują bardzo dobrze podane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach

zadanie-gotowanie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 195

stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy(...)plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz czas na dodatki, czyli surówka i sos. Sos składniki

vegetanie
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 165

wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki(...)mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt

I tu będę miała takie te
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 227

maśle na zloty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować na małym ogniu 10 min.Przygotować farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną cebule, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno(...)obok drugiego, zalać wrzącym rosołem.gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 40 min.Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym dotemp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!Uwagi: Nie miałam baraniny tylko jagnięcinę , szkoda, gdyż

Stare Gary
Kuchnia włoska usystematyzowana. 185

Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam(...)jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne

Brzuszki Łakomczuszki
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 271

aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem z pieczenia. Uwagi Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy sok z cytryny. Przez(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-147 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone, sprawione i wymieszane składniki Udka z kurczaka najpierw obsmażamy Potrawa gotowa do pieczenia Kurczaka zapiekamy przez ok. godzinę Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem Post Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Pory w powijakach 187

Pyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad Składniki: 4 pory, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka masła, natka pietruszki, olej do pokropienia. Wykonanie: Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy(...)ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką

Tradycyjna Kuchnia
Pizza na kalafiorowym spodzie 182

kalafior nie śmierdzi. Kiedy podałam mężowi, w ogóle nie zorientował się, że to kalafior. średni kalafior 50 gram  tartego parmezanu 3 łyżki mąki ryżowej ( u mnie z brązowego ryżu)  2 jajka gałka muszkatołowa pół łyżeczki soli Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki(...)pomidorowej sól  suszone oregano ząbek czosnku oliwa ok łyżki płatki chilli mozzarella W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut. Rady: dość ciężko się wyjmuje, trzeba wsunąć nóż przekładania naleśników. Nie polecam też sera mozzarella cucina

AZgotuj!
Pierś z kurczaka w pomidorach 213

jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami. Wiem co jem Pomidory to warzywa bogate w wartości odżywcze. Znajdziemy w nich dużą ilość beta karotenu, witamin C, K, E, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Zawierają(...)pomagają w walce z trójglicerydami. Ze względu na dużą zawartość witaminy C poprawiają naszą odporność. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi pozytywnie wpłyną na trawienie. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem kurczak szpinak ser Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen