passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenpomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ilość porcji: 6 czas wykonania
Pobite gary Barbarysztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany. Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym, płatkami kwiatów mniszka, dosładzamy miodem, mieszamy.Następnie masę ryżową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanych masłem kokilek do zapiekania, na wierzchu wykładamy jabłka, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut. Podajemy gorący
Wanilia i KardamonBulgur. Cukinia nadziewana kaszą Bulgur, papryką i pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy(...)możecie to zrobić w dwóch wersjach. Jedna to po prostu zapiekamy i wtedy kasza na wierzchu stanie się chrupka i druga, gdzie możecie wykorzystać folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się
vegetaniepokroić w kawałki. Wymieszać ryż z kukurydzą, kurczakiem i sosem pomidorowym. Wypełnić papryki ryżem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu każdej porcji. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody, można wcześniej rozpuścić w niej kostkę rosołową. Zapiekać całość przez 30 minut. Po tym czasie ułożyć obok papryk czapeczki i podlać całość, łącznie
Czerwony Gupikpomodoro Makaron z warzywami Sałatk a warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem Dian a Masełko z kremówki Kruche ciasteczka z kokosem i pistacjami Agnieszka Łosoś pieczony na pomidorach Marzena Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Bożena Bułeczki z serem i szynką - zapiekane Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami Magdalena Ciasteczkowy shake bananowy
Magiczne Życie Martytłuszcz wkładamy cebulę , czosnek oraz paprykę i dusimy ok 5 min. Następnie wsypujemy ugotowany ryż i dusimy kolejne 2-3 min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, podlewamy rosołem i zapiekamy w piekarniku w temp
Domowy Smak Jedzeniarazy, tzn. pokrojoną cukinię podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć osobno. Ugotowany ryż mieszamy razem z podsmażonymi plastrami cukinii, dodajemy jogurt naturalny oraz połowę startego żółtego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do żaroodpornego naczyniu, posypujemy pozostałym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20 minut. Smacznego
bistro mamapieczarki lub inne, dowolne Natka pietruszki Sól, pieprz Żółty ser ketchup Wykonanie: Do ugotowane ryżu dodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty, pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć ( ale nie musimy ). Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 o C. Podajemy
Smaki Ewyczym pisałam Wam przy przepisie na gołąbki zapiekane , to postanowiłam zrobić tym razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu. Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków. Składniki na gołąbki: 2 główki białej kapusty 1kg mięsa mielonego 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu(...)studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca
NiePieprz.plpatisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania ( u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam bulionem
Kuchnia z widokiem na ogródMięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, wszystkie warzywa oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuszalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G Kitchenugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy sezam, czarnuszkę i oregano. Zapiekamy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyciągamy babkę
vegetanienasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć resztę sera, przykryć odciętymi wierzchami. Papryki podlać wodą i wstawić
Kuchenne zapiski EdytyLubicie ryż z jabłkiem? Ja uwielbiam. Ale czasem ze względu na brak czasu i chęć przygotowania szybkiego, pożywnego śniadania zmieniam tradycyjny przepis na coś o wiele prostszego, ale równie smacznego. Zapraszam Was na zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące śniadanie. Spróbujcie. Składniki: (dla 1 osoby) 1/2 szklanki mleka 9 łyżek płatków
Słodkie okruszkiMięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, warzywa z puszki oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakupomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacture