ryby - 22088 przepisów (strona:826/1473)

Sos tysiąca wysp 469

bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność(...)winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp. Smacznego!   The post Sos tysiąca wysp appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z marchewki 264

Szybka i smaczna surówka do obiadu, można by rzec, że to surówka jednoskładnikowa, lecz idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Składniki Marchew 5 sztuk, w miarę duże Sos sojowy 1 łyżka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Pieprz do smaku Wykonanie: Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (długie paseczki). Dodać cukier, […] The post Surówka

Kulinarne Przeboje
Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami 266

rybą. Dla mnie jeszcze lepszą gdy niedietetycznie usmażymy ją na maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby(...)kawałki, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 2/3 cytryny. Dokładnie mieszamy. Filety z dorsza obtaczamy z każdej strony w mące a następnie smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle. Rybę podajemy z kaszą kuskus

OstryKęs
Ryby i owoce morza 147

Kotlety ze śledzia Czytaj dalej »

Gotuj z Misiem
Łosoś grillowany 152

rybkę z grilla. Ryby przygotowane przez niego były przepyszne. Spytałem go oczywiście w jaki sposób je przyprawił i dowiedziałem się, że dodał tylko sól, pieprz, czosnek i zalał ryby oliwą z oliwek. Poniżej przepis na łososia. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Składniki 500 g świeżego łososia norweskiego 4 duże ząbki czosnku oliwa

Gotuj z Misiem
Kokardki z łososiem i brokułami 299

tego przepisu: 1. Czosnek nie może się przypalić, bo będzie bardzo gorzki i popsuję smak całego dania. 2. Jeśli używacie drewnianych desek i kroicie rybę to warto deskę owinąć folią aby nie przeszła zapachem ryby

Miksturownik
Pieczony okoń morski z sosem z sera brie i suszonych pomidorów 145

będę ściemniać, że co tydzień jeżdżę setki kilometrów nad morze po świeżą rybę prosto z kutra. Byłam dziś w jednym z dyskontów (nie wstydzę się, że do nich chodzę) i z lodówki spojrzały na mnie te morskie okonie... wyhodowane w Turcji. Mam nadzieję, że chociaż przez chwilę  pływały  w morzu ;)  I co tu z tą rybką zrobić(...)białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy.  No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj  przy okazji pieczonego łososia. Rybę warto zamarynować kilka godzin wcześniej. Jest pyszna, delikatna i zaskoczyła mnie niewielką ilością ości :)  Składniki: - 2 okonie morskie (po 200 - 250 gram każdy) - 5 łyżek oliwy z oliwek - duża

Kraina Tysiąca Smaków
Najlepsza pasta śniadaniowa z makreli 111

umieszczają informację, że rybka jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 (to te dobre), jednak w rzeczywistości nie jestem w stanie przeczytać w składzie, ile tych kwasów zostało w rybie po obróbce, której została poddana przy puszkowaniu :) Ale! Często myślimy, że puszka to puszka, a jednak puszka puszce nie równa ;) Warto więc przed wrzuceniem jakiejś do koszyka zapoznać się(...)naturalnie - bez dużej ilości aromatów i konserwantów, najlepiej też bez mąki, bo jest ona w tym przypadku zupełnie zbędna. Warto też wybrać taką z długim terminem przydatności, bo ryby w puszkach mogą sobie leżeć nawet do trzech lat, jednak podobno z czasem spada zawartość kwasów Omega-3. Ale wróćmy do pasty :) Jest naprawdę pyszna i przede wszystkim naturalna

Kraina Tysiąca Smaków
Okrasa z pstrąga 185

mała czerwona cebulka 150 g masła 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz   Wykonanie: Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawi do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki. 40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę

kolorowotorcikowo
Pomidorowe pulpeciki rybne 129

Kocham ryby i staram się przygotowywać jak najbardziej urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki:  500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie(...)Rybę zmielić w maszynce.  2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt

Pasja Smaku
Łosoś pieczony 172

jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb(...)opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać koperkiem i przyprawą do ryb. Odstawić na minimum pół godziny. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka (wcześniej obrać ze skórki) pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Łososia podsmażyć lekko na patelni na maśle

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #12 - Pasta z wędzonej makreli 135

Uwielbiam ryby - i nie ma już dla mnie znaczenia czy są świeże czy wędzone czy też marynowane. Uważam, jednak że jadam ich zbyt mało. Zwłaszcza w innych posiłkach niż obiadowych. A przecież pasty rybne są takie dobre...  Składniki: 3 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek 6-7 ogórków kiszonych majonez sól(...)pieprz Wykonanie: Z makreli usunąć ości. Trochę czasu to zajmuje, ale naprawdę warto. Do makreli dodać pokrojone w kostkę jajka i ogórki kiszone. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do ryby.  Składniki doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.  Pasta świetnie nadaje się na śniadania i kolacje. insertCookd("4a5dbababb1e7da715a2e718b3283d16

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 276

najbliższych tygodniach ryby będą często królowały na moim stole. To głownie kwestia pewnych postanowień mojego Męża, a ja mam zamiar go mocno w tym wspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane(...)odstawić na min. 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą

Pasja Smaku
Sałatka warzywna z miętą 325

Uwielbiam sałatki! Na blogu jest ich spory zbiór Lubimy sałatki, lubimy wszelkie sałatki: warzywne, owocowe, z mięsem, z wędliną, z serem czy też z różnymi rybami. Dlaczego? Bo sałatki cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką, kolorową, smaczną sałatkę warzywną z dodatkiem świeżej mięty, która nadaje sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz z truskawkową salsą 173

Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu ;)  Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny

Sajkofanka smaku