ryby - 22566 przepisów (strona:819/1505)

Gravlax z łososia w kwasie z buraka 153

wierzchu wyłożyć marynatę i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki i obciążyć na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę i odciąć skórę. Posiekać pozostały koperek i wyłożyć na rybę. Podawać pokrojonego w cienkie plastry

SzczyptaSmaQ
Makaronowa sałatka śledziowa z kaparami i oliwkami 175

Wielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA JARZYNOWA 191

sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera

Tradycyjna kuchnia inaczej
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 165

następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle

Szybko Szybkowar
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 160

się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO 156

smak i aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno się na nim smażyć

Katsuumi
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 193

minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 170

wędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy

Czerwień i błękit
MARYNOWANE JAJKA 148

Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2   szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre

Z Majeczką w kuchni
Myszki - jajka faszerowane anchois 158

przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie  będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem

Pyry na Gaz
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 188

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka faszerowane łososiem + film 215

Jajka faszerowane łososiem czyli pyszna przystawka dla miłośników wędzonych ryb a także prawdziwych smakoszy. Jest to efektowne, łatwe do zrobienia danie idealne na wielkanocne śniadanie a także inne okazje.  składniki na 3 porcje 6 jajek 100 g wędzonego łososia w plastrach 4  łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka kilka gałązek koperku do dekoracji  przepis

Smakowite Dania
Kolorowe szaszłyki z łososia i pomidorków z cukiniową falą 250

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z sosem i olejem. Łososia umyć, osuszyć, zdjąć skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie

Pełny talerz
Ziemniaki w plasterkach zapiekane z cebulą 196

Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też

Pełny talerz
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 135

Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego

Pełny talerz