krotko i dosyc intensywnie,doslownie kilka minut. Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki. Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dorsz gotowany w mleku to sposob na to,by wspaniale delikatne mieso stalo sie wrecz aksamitne.Jest to zarazem swietny sosob na pozbycie sie zapachu ryby,ktory wielu z nas zniecheca do cieszenia sie jej smakiem.To bardzo prosty i szybki sposob na przygotowanie pysznego,dietetycznego dania. Delikatny szalwiowo-mietowy aksamitny smak dorsza swietnie uzupelnia dyniowe puree z curry. Skladnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!balsamow lagodzacych podraznienia skory i opozniajacych jej starzenie. Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzko-korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich. Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami. Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu. Zapraszam na dietetyczne kotlety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak. Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewka nie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moich ulubionych zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj: tutaj ) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu. Skladniki: 2 porcje dorsza 1 zabek czosnku 2-cm kawalek imbiru 1 lyzeczka nasion kolendry oliwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty. Tradycyjnie ziola sa recznie pakowane w bialy papier ,a ich zawartosc to przynajmniej 250 g . Podawany jest do zimnych mies,wedlin,ziemniakow,szparagow i ryb. Nie ma tu jednego,konkretnego przepisu.Wszelkie wariacje sa dozwolone ,a proporcje zaleza od tego jak intensywny smak chcemy uzyskac.Powinien jednak byc gesty.Dodatki stanowia: jogurt,kwasna smietana,majonez,ocet,musztarda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają o nasze zdrowie i urodę,dlatego warto jeść je nie tylko od święta.Spośród innych ryb poczciwy śledzik,jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą.Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne,że jako pierwsze znikną spośród innych potraw.Jedząc je łatwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrzebnej do ochrony przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa ( przepis tutaj ) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!