ryby - 22566 przepisów (strona:814/1505)

Słownik kulinarny: Pomidory cherry 121

zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 155

rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce

SMYKWKUCHNI
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 148

często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu

Kuchnia po mojemu
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 170

cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział

W kuchni Katie
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 158

Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 198

szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol

Full Smaku
Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu 172

pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając o tym że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta. Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem w kształcie ziaren ryżu 456

sałatka, której bazą jest makaron w kształcie ziaren ryżu. Idealna na spotkania pod chmurką. Zamiast szynki można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana

Czerwień i błękit
Warzywa są SEXY! 163

sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy

Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM! 135

Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia

SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 491

sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez

Kuchnia z widokiem na ogród
Łosoś na parze 147

Gotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łosoś z cynamonową nutą w towarzystwie brokułów 127

Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, która sama w sobie ma doskonały smak. Dziś postanowiłam zrobić mały eksperyment, ponieważ Oskar uwielbia i łososia i cynamon, chciałam sprawdzić czy to połączenie ma sens. Zapach cynamonu rozpościerał się po całej kuchni, uwierzcie, to trzeba przeżyć. Potrzebujemy: pół dzwonka z łososia 2 różyczki brokuła 1 laska cynamonu Potrawa jest nadzwyczaj dziecinnie prosta, po prostu(...)wkładamy wszystko do parowara i parujemy w naszym przypadku 15 minut, bo mieliśmy wszystko zamrożone. Rybę dokładnie obieramy z ości i podajemy swojemu dziecku, bądź wykonujemy podwójną porcję i zjadamy razem z dzieckiem. ;) Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 139

olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryby Łączymy wszystkie składniki i podajemy na pieczywie. Skomentuj

MamaOskarka
Miętus a'la ,, wietnamski,, wąż 252

Fascynacje programem Luke Nguyen w Wietnamie. Oczywiście 3/4 produktów nie mam lub są tylko podobne. Ale podchwytuję pomysły. Było coś o 7 potrawach z kobry, potem o rybie z wężową głową z patelni. U nas podobne kształty ma węgorz , miętus i minogi. No więc miętus będzie udawał węża. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni