Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudoprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia
Czarnawisienkaczym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego
mojewypiekiinietylkoPoniższa sałatka to połączenie ryżu, paluszków surimi, kukurydzy i ogórka konserwowego. Warto dodać, że surimi to mięso ze zmielonych białych ryb. Sałatka znika w szybkim tempie. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki: pół opakowania paluszków surimi (100 g) pół puszki kukurydzy konserwowej 1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek) 2 ogórki konserwowe sól, pieprz
Ugotowaćsuszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćdomówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania serka kremowego pesto i rukola
UgotowaćUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki
UgotowaćŁososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem a pod sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na każdy płat ciasta ułożyć przesmażony szpinak, na tym ułożyć po kawałku łososia. Sam wierzch ryby posypać odrobiną startego żółtego sera. Ciasto francuskie naciąć na równe paseczki. Zwijać, formułując warkocz. Z ciasta francuskiego wyciąć ogon i głowę. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około
Ugotowaćsosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki i nakładać na pieczywo. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawimy Wam kolejny pomysł na kolację we dwoje. Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też będzie w dzisiejszym przypadku, a mianowicie mamy zaszczyt zaprezentować Wam tagliatelle z krewetkami. Delikatne mięso krewetek jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a więc polecane osobom dbającym o linię. Ma też wysoką wartość odżywczą, dlatego
Wspólne smakiświeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru
KreatywnePinymoich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz
KreatywnePinywalczyć z nim w kuchni. Gotowanie na parze bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki
W kuchni wieczoremSałatka z Surimi czyli produktem sporządzonym na bazie zmielonego mięsa białych ryb z dodatkiem warzyw i jajek to przepyszna przekąska dla wielbicieli kuchni dalekowschodnich . Ja przyrządziłam ją niedawno pierwszy raz i przyznam szczerze zachwyciła mnie swoim smakiem . składniki na 4 porcje opakowanie Surimi 1 pomidor 2 ogórki puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 15 dag sera
Smakowite DaniaLekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych, smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy
Smakowite Dania