ryby - 22566 przepisów (strona:817/1505)

Ziemniaczane Kulki 302

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać

Mama Gotuje
Sos Jogurtowo – Koperkowy z Czosnkiem 161

jest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany

Mama Gotuje
Rolada z kremem z tuńczyka 177

minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować

Mama Gotuje
Sos Holenderski 188

holenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem

Mama Gotuje
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 118

buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu dołożyć warzywa. Doprawić do smaku sosem sojowym i innymi przyprawami.  Na ostatnie 2 minuty dorzucić(...)krewetki, rybę i pokrojone w paseczki glony. Zupkę podawać oprószoną szczypiorkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 141

zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi. Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr

MarciochaKucharzy
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 160

kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Zamiast tego wprowadźmy do naszego menu ryby, jajka oraz nabiał. Wspomniane jajka możemy jeść właśnie w formie omletu. Zachowajcie przepis na później, z pewnością się przyda :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka i żółtka 1 łyżka

Chocolate Muffin Blog
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 142

rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze  tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo O czym należy pamiętać? dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania

Truskawkowa Fiesta
Miętus z kwaśnymi grzybami 235

zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z tuńczykiem 117

Moje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie zeszliśmy na temat ryb i połowu, pojawiło się hasło tuńczyk, ja na to – ‚aha, no wiem, to taka mała rybka’. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją

Pink Envelope
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 191

łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony

karmelowy
Coś jak paella, ale nie do końca;) 156

prawdziwej paelli. Zapewniam, że jest PYSZNE!!! Skladniki 3/4 szklanki ryżu 1 cukinia 2 kolorowe papryki 1 nieduża cebula trochę mrożonego zielonego groszku 2-3 pomodorki (ja użyłam z puszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka  - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie(...)osobną patelnię wlać trochę oliwy, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę chilli. Niech chwilę się rozgrzeją na wolnym ogniu. Na tak przygotowaną rozgrzaną oliwę wrzucić lekko posolone krewetki i rybę pokrojoną w kawałki. Smażyć kilka minut. Tak przygotowane rybki i krewetki ułożyć na daniu. Nie mieszać - chodzi o to żeby na dnie ułożyła się lekko przypieczona skorupka. Po zdjęciu patelni

Kulinarne Inspiracje
Risotto z porami i łososiem 113

ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła i parmezan. Danie robi się kremowe. Teraz dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i możemy podawać. Warto zostawić kilka kawałków łososia, aby ułożyć je na każdej porcji - tak ładniej wygląda

Kulinarne Inspiracje
Stripsy w wędzonej papryce 166

unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy  do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

ClauditteMissCooking
Makowiec na lanym cieście 235

makowiec na lanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej

Lubczyk i Wanilia