ryby - 22566 przepisów (strona:757/1505)

Poniedziałkowy "fit" - Omlet z suszonymi pomidorami i porem 235

oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko.  Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MINTAJ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 220

ryba owinięta w ciasto francuskie, zapiekana ze szpinakiem i serem feta, doskonała na postny obiad SKŁADNIKI 3 kostki mintaja, 1 op.ciasta francuskiego, 6 brykietów szpinaku, 100 g sera feta, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 żółtko WYKONANIE Ciasto francuskie tniemy na 6 prostokątów. Mintaja kroimy na połówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozkładamy na środku ciasta francuskiego, układamy rybę, a na wierzchu pokrojony w plastry ser. Zawijamy ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 stopniach

słodki bratek
RYBA PANIEROWANA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIM 217

Zostało mi dużo płatków kukurydzianych, a że dziś jest piątek, postanowiłam przygotować rybę. Żeby nie było nudno smak ożywiłam czosnkiem niedźwiedzim, cytryną, solą i białym pieprzem. Danie niezwykle aromatyczne dzięki przyprawom od  SKWORCU. SKŁADNIKI   3 kostki mintaja, 1 szkl. płatków kukurydzianych, czosnek niedźwiedzi , cytryna, sól, biały pieprz , śmietana 12% WYKONANIE Mintaja skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą(...)pieprzem, smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, panierujemy w pokruszonych płatkach. Układamy w formie wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, zapiekamy ok. 20 min w 180 stopniach.   Rybę podałam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową. Dodatki można zmienić według uznania

słodki bratek
Kwaśnica 289

żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie

Jacob Tastes
Nożyce do ryb od Fiskars 108

czemu w łatwy sposób można je utrzymać w czystości. Można zmywać w zmywarce. Posiadają blokadę, którą bez problemu można otworzyć kciukiem. Masywne ostrza są idealne do cięcia i czyszczenia ryb. Rękojeści są przyjazne w dotyku, posiadają miękką okładzinę, są wygodne dla osób lewo jak i prawo ręcznych. Powłoka zapobiega wyśliźnięciu się nożyc z ręki. Zapewniają dużą przestrzeń dla palców

R'n'G Kitchen
Ziemniaki gratin 271

Pyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż wtedy ich grubość będzie jednakowa. Zapiekanka może być wyższa lub niższa w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 4 porcje): 500 gram obranych ziemniaków 1/2 szklanki śmietany 36% 1 ząbek czosnku 1 łyżka

Mango Papaja
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 219

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą

zadanie-gotowanie
zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem 164

Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których   smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli  sok z  połowy cytryny kawałek korzenia imbiru

Miód i pieprz
Bigos à la staropolski. 249

wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem 192

Sałatka z wędzonym łososiem to idealna propozycja dla fanów tej szlachetnej ryby. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna będzie fantastyczną opcją na wszelkiego rodzaju spotkania ze znajomymi, czy rodzinne zjazdy:) Polecamy Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 ugotowany ziemniak Ok. 50-70g wędzonego łososia 2 ugotowane jajka 1 kiszony ogórek kilka gałazek koperku Łyżka

Kolizje Smaków
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 242

chyba już moja ostatnia propozycja świąteczna :) Jajka o fajnym, zdecydowanym smaku. Jeśli lubicie makrelę jest to strzał w 10! :) Pamiętajcie tylko o dokładnym obraniu ryby z ości! A jeśli nie macie ochoty na faszerowanie, możecie przygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :)    Polecam! :)   Składniki

Czerwona Porzeczka
Pstrąg łososiowy smażony bez tłuszczu 178

Pstrąg łososiowy smażony bez tłuszczu Składniki: filet pstrąga łososiowego 1 limonka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie pstrąga łososiowego: Umyty i osuszony filet pstrąga obsypujemy ziołami, solą i pieprzem. Układamy rybę na pergaminie, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy skórką otartą z limonki. Zawijamy filet w pergamin tak by nam się nie rozwijał i łatwo przewracał podczas smażenia. Smażymy na średnim

NiePieprz.pl
pstrąg smażony .marynowany 115

Uwielbiam ryby i z mięs tylko je jadam

Ugotujmy Coś
Pasta jogurtowo-chrzanowa do ryby lub kurczaka 195

Pasta wspaniale nadaje się do ryb i kurczaka w każdej postaci. Składniki: 1 serek homogenizowany 1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego) 1 cebula 1 łyżka startego chrzanu sól do smaku cukier do smaku zielenina Wykonanie: Serek i jogurt wymieszać na jednolitą masę i połączyć z drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać chrzan, przyprawić do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 256

przemysłowym, z rozwiniętym górnictwem, uprawami oliwek, bawełny, dębu korkowego, cytrusów i palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania