mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie
moj przepis nałyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka przyprawy Caffe de Paris bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę mielimy, jak zamrożona to wcześniej rozmrażamy ją, przekładamy do miski. Dodajemy jako, bułkę tartą, majonez oraz przyprawę Caffe de Paris , mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Z masy formujemy
Bajeczna KuchniaOstatnio trochę rozpisywałam się o książce wydanej przez Lidla "Ryby są super" (szczegóły o książce TU ). Wiele przepisów z książki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjearomatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian. Składniki: 1/2 małego kalafiora 2 selery naciowe 1 marchew 2 łyżki oleju natka pietuszki sól, pieprz kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę i rozcinamy ryby wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości , a mięso pokroić w drobną kostkę.Jeśli robimy salatkę z matiasów to tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie
Kraina Miodem Płynącanatka pietruszki ********************************** Ziemniaki Ugotować.Jeden pomidor pokroić w plastry , drugi obrać i pokroić w kostkę.Twarożek wymieszać z pomidorem pokrojonym w kostkę , doprawić pieprzem i odrobiną sosu tabasco, wymieszać.Rybę usmażyć na oleju , posypać posiekanym koperkiem.Talerz wyłożyć plastrami pomidora , na nich ułożyć rybę , ziemniaki i Twarożek .Posypać koperkiem lub natka pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiconfit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu
W kuchni Katiepomidor 1/2 małego jogurtu naturalnego czosnek, papryka mielona ostra, pieprz Fileta smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, smażymy z każdej strony. Pomidora kroimy w półplasterki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Rybę wykładamy na talerz razem z pomidorem, polewamy jogurtem. Smacznego
Moje-pitraszeniewody (ok. 0,5 szklanki) i gotujemy do miękkości - odcedzamy i przekładamy do plastikowej miski, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy oliwę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie oliwy. Podajemy razem. Pozostałą pastę można podawać na kanapki, na kolację lub śniadanie. :) Smacznego
Moje-pitraszeniegrubości) gotujemy aby trochę zmiękły - ok. 10 minut. Flądrę kroimy w kawałki posypujemy pieprzem i solą. Po odcedzeniu ziemniaków wykładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego, posypujemy bazylią - potem kładziemy rybę i również posypujemy bazylią i wyciskamy na nią sok z cytryny. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Moje-pitraszeniekuchni regionalnej. Hotelowe śniadanie bardzo poprawne, bogata oferta wędlin, nabiału, dań ciepłych i deserów. Duży plus za świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe bez dodatkowej opłaty. Nam trochę zabrakło ryb w śniadaniowym zestawie. W ofercie hotelu znajdziecie także vouchery prezentowe , które można dowolnie komponować kwotowo lub wybrać konkretne zabiegi. Jeśli szukacie nietuzinkowych prezentów świątecznych, pomysłów na weekendowy wypad
SzczyptaSmaQKochani na blogu od dzisiaj zakładka - Wigilia i Boże Narodzenie - przepisy na śledziki i inne ryby, mięsiwa i słodkości - w jednym miejscu :) Przepisów będzie oczywiście przybywać - zapraszam :) Zaglądajcie
Moje Kuchenne RewelacjeKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako
Mama Gotuje