greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu
Moje Kuchenne Rewelacjesmaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby. Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi
codojedzeniaduszony z chilli , kuminem i kolendrą smakuje zupełnie inaczej, jest lekko pikantny i niezwykle aromatyczny. Tak przygotowany kalafior może stanowić indywidualne danie, ale także być dodatkiem do mięs czy ryb np. z grilla. Polecam! Kalafior duszony z chilli Składniki : 1 średni kalafior 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka
Codzienne Gotowaniemorwą, wegańskim parmezanem i wieloma innymi wspaniałymi składnikami. Dania przygotowane przez Damiana są łatwe a składniki dostępne. Damian stworzył przepisy dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Są i moje ukochane ryby!. To świeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa jego książki. Według jego przepisu przygotowałam
AZgotuj!pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem imbirowym. **** PREPARAZIONE Per prima cosa preparate la crema di zenzero. Pelate lo zenzero e tagliatelo a fettine
La grande e la piccola cuocajednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w solnej Składniki: młode pory masło białe wino sól pieprz oliwa tymianek orzechy laskowe natka pietruszki kilka ząbków czosnku Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory
stajnia gołębie od kuchniAromatyczna ryba ,orientalne smaki i " niebo w gębie".Chcesz poznać kuchnię indyjską i jej smak , zacznij od tej potrawy , która cię przeniesie w czasie do krainy pachnącego sandałowego drzewa , tropikalnych lasów i gorącego cynamonem i kardamonem kawy.Polecam. 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 filety z łososia 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 3 cm.świeżego imbiru 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych ryb
manslogblogLekka, prosta surówka z mnóstwem świeżych warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Często podaję ją do dań z grilla. Kapustę drobno posiekać. Paprykę i obranego ogórka
Bulliobyć chrupiące, a w środku rozkosznie kremowe. Podczas konsumpcji należy uważać, ponieważ środek zaraz po usmażeniu jest bardzo gorący. Można spotkać wiele odmian tego dania z różnymi wkładkami: krewetkami, rybami czy nawet z żółtym serem, a samo określenie takoyaki stosowane jest coraz bardziej uniwersalnie. Jak zrobić ten osakański smakołyk? Zobaczcie sami*: Składniki: 100 g przesianej mąki woda 2 jajka
Kate's Kitchenczego używam kiszonych cytryn. Mają one to do siebie, że są słone i kwaśne i dobrze ukiszone są przepyszne. Dodaję je do gulaszy, sosów, sałatek, do sosów jogurtowych, pieczonych ryb, marynat na grila, do winegretów. Idealnie podkręcają orzeźwiające lemoniady na bazie cytrusów. Musicie tylko pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością, bo są naprawdę mega intensywne w smaku. Szukajcie swoich
ladykitchenoliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą z oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem(...)świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny i raz jeszcze całość oprószyć pieprzem. To jest pyszne! Artykuł Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado
Raj dla Podniebieniasię palę, aby siąść i pisać. Późną nocą, zamiast spać, siadam na tarasie i w towarzystwie rozgwieżdżonego nieba piszę, piszę i piszę. Jemy głównie ryby i owoce morza. Często sami kupujemy rano świeże produkty na targu rybnym i potem grillujemy. Ale również sprawdzamy polecane i wysoko oceniane miejsca, gdzie można wspaniale zjeść
Raj dla Podniebieniakoniec. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem. - kliknij i zobacz
Sztuka gotowania w/g Samiry