ryby - 22566 przepisów (strona:734/1505)

Libijska zupa Szorba Adas 248

który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane

Wędrówki po kuchni
Makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym 143

serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na ­lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z­ warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego

Z Kuchni Do Kuchni
Ziołowa salsa verde z awokado 215

aromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam

Book of spells
DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA 196

PRZYGOTOWANIE :  Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.  Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę-  chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy

Kulinarne Fantazje Marioli
INDYJSKI SOS JOGURTOWY Z MIĘTĄ 160

Orientalny sos jogurtowy z miętą i aromatem cytrynowym. Idealny do mięsa, ryby czy grillowanych warzyw. Jest doskonały! W smaku świeży i orzeźwiający z lekką nutą ostrości. Gdy pierwszy raz go spróbowałam - w pewnej restauracji - to od razu w nim się zakochałam. Wróciłam do domu i starałam się go odtworzyć - udało się 😀   Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 209

dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam

Kuchnia Ellie
Czarny makaron z tuńczykiem i szpinakiem 241

czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony atramentem kałamarnicy, a w smaku lekko przypomina morze. Przyrządza się go z rybami i owocami morza, frutti di mare. Świetnie pasuje z grillowanym łososiem . Ostatnio wypróbowałam go z tuńczykiem i bardzo mi smakował. Makaron z tuńczykiem przyrządzam w kilku kombinacjach i z różnymi

codojedzenia
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 207

natka pietruszki. Oprócz tego wiosną jest Wielkanoc, czyli na stole jajka z przeróżnymi farszami.  Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą

Kuchnia Paulettes
Makaron z wędzoną makrelą 166

interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym

Food Square
śledzie pod pierzynką 232

Żeby nie było, od razu się przyznam - nie jadam ryb :( Ze śledziem źle czuję się przy jednym stole nawet...od zawsze tak mam, nie jestem z tego dumna, ale nie umiem tego przezwyciężyć! Ale moi bliscy śledzie lubią i dla nich właśnie, specjalnie na dziś przygotowałam śledzie pod pierzynką - oryginalną, znaną i lubianą sałatkę! W sieci wiele na nią

6niebo
Imbir w kuchni – jak obieramy i przechowujemy imbir 152

wspaniałe i zdrowe warzywo! Dodaję je do wypieków i deserów zarówno świeże jak i zmielone na proszek. Po za tym imbir świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i ryb . Ma wspaniały aromat przez co mięsne i rybne potrawy smakuję lepiej. Imbir to nieregularny korzeń pokryty skórką. Przyznam, że nie lubię obierać imbiru, dlatego robię to raz na jakiś

codojedzenia
Pieczona płotka 174

łyżka oliwy z oliwek wędzona papryka sól i pieprz plasterki cytryny papryczka chili, pokrojona w plasterki WYKONANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ºC w funkcji góra-dół.2. Ryby umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć przyprawami. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. 3. Odstawić na min pół godziny do lodówki. 4. Nastepnie w środek tuszek włożyć plasterki cytryny

Atlas Smaków
Środa Popielcowa... Poradnik 176

syta. Dziś, tak jak  Wielki Piątek obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Niżej krótki poradnik: TO MOŻNA JEŚĆ: CHLEB: to symbol nie tylko ciała Chrystusa, ale także pojednania.  RYBA: powinna znajdować się przede wszystkim w każdy piątek, ale w Wielki Piątek i dziś (Środa Popielcowa) szczególnie. Ryba to symbol chrześcijan. WARZYWA: dostarczają mnóstwo witamin, a także zdrowia, o które

Gotuję Testuję
Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 184

Ostatni dzień karnawału należy uczcić tak zwanym "śle dzikiem". A co jeść w ten szczególny dzień? Oczywiście śle dzia!  Ryba z decy dowanie nie musi być nu dna. Wprost przeciwnie. Wystarczy 10 minut, aby przygotować przekąskę dla siebie lub na ostatki ze znajomymi :) Skła dniki: Beczka śle dzi SEKO z suszonymi pomi dorami 3 cebule 4- 5 łyżek koncentratu(...)kroimy w półksiężyce. Lekko solimy. Po dsmażamy na oliwie do miękkości. Koncentratem pomi dorowym doprawiamy cebulę. Kroimy w paski suszone pomi dory oraz śle dzie ( grubość ok 2 cm). Rybę, pomi dory, ro dzynki oraz pokrojoną bazylię łączymy z sosem. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Stu dzimy i pozostawiamy do przegryzienia. Smacznego

ChilliJemy
Pieczone kalerosse (chipsy) 121

gotowane lub pieczone. Pieczone kalerosse TM   do postaci chipsów, jest bardzo smaczne, gdyż wyparowuje z niego woda, a pozostaje cudowny smak. Warzywo lekko podpieczone, można podawać do mięsa, ryb lub jako samodzielna przekąska, dłużej zaś trzymane w piekarniku jest idealne dla dzieci i dorosłych zamiast tradycyjnych chipsów. Warzywo będzie w formie chrupiących chipsów, jeśli przed pieczeniem obetniemy twarde

Kuchcik gotuje