ryby - 22566 przepisów (strona:732/1505)

Kolorowa marchew do obiadu i "Pięć ćwiartek pomarańczy" 166

Niemcami, wśród których wyróżniał się Tomas Leibniz obdarowujący dzieci czekoladą, pomarańczami, gazetami itp. za informacje na temat ludzi w mieście i w wiosce. Tomas podarował Boise zestaw do łowienia ryb i nauczył dziewczynkę łowienia szczupaków. Na punkcie jednego z nich (Starej Mateczki) Boise miała wręcz obsesję. We wsi chodziła pogłoska, że każdego, kto zobaczy Mateczkę, czeka niebezpieczeństwo, a nawet

Weekendy w domu i ogrodzie
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 345

jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Chutney jabłkowy 125

Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco.       Chutney jabłkowy   Składniki na 3 słoiczki:   4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka

Smak mojej kuchni
Duszona marchewka z cynamonem 236

cynamonu będzie smakowała tak dobrze:) Przepis na nią wypatrzyłam w dodatku ze Świata Kobiety z 2012 roku i od tego czasu raz na jakiś czas przygotowuję ją, najczęściej do ryby, bo do niej najbardziej pasuje mi ten słodko-cynamonowy marchewkowy dodatek. Polecam. 600g marchewki 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 laski cynamonu szczypta cynamonu

Smaki Na Talerzu
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 184

się za to zabrać albo że robimy to niepoprawnie. Jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy się, a do tego wzięliśmy jeszcze pełno jedzenia "na spróbowanie" dla najbliższych. Co najważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków

Karola gotuje
Pomysł na… omlet 156

można wyłożyć na wierzch? Hmm… to zależy ;) mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa, owoce, masło orzechowe

Kucharzyca
Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad 316

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na sałatkę jajeczną z makreli i porami, która świetnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Ostatnio powróciłam do past i sałatek

karmelowy
Pasta z wędzonej makreli 197

kcal wędzona makrela średnia cebula 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i rzeżucha do dekoracji WYKONANIE: 1. Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić.  2. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę.  3. Warzywa połączyć z makrelą i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem i ewent. solą. 4. Podawać

Atlas Smaków
Szałołt dlo frelkōw (Sałatka dziewczęca) 165

miski, dociepcie do tego cebula, ôblyjcie zōłzōm i fertich 28 . Tyn słodko- kwaśny smak bydzie pasowoł 29 do kołżdego miysa, ale i do fajnie przipieczōnyj abo narychtowanyj na parze ryby. Smacznego 1 ô= ło 2 ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 w odwiedziny 4 młode 5 dziewczyny 6 przygotować 7 przecież 8 cały 9 przyniosły

Chop w kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 175

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku

Gotowanie Patki
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC 293

Surówka coleslaw czy colesław jest jedną z popularniejszych surówek obiadowych i nic w tym dziwnego, gdyż jest pyszna i pasuje w zasadzie do wszystkiego: wszelkiego rodzaju mięs, ryb, pieczeni, burgerów, klusek, makaronu czy sosów. Sprawdzi się nawet jako dodatek do pizzy albo grzanek. Podstawowym składnikiem surówki colesław jest biała kapusta, która jest u nas dostępna praktycznie cały

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z grillowanym homarem 272

daje nam pewność że my włączamy się do akcji, która ma na celu ochronę rybi i innych stworzeń morskich tak, aby przyszłe nasze pokolenia mogły  łowić gatunki ryb, które teraz zamieszkują morza i oceany - więcej informacji znajdziecie na stronie MSC . Homar z certyfikatem MSC został złowiony u zachodnich wybrzeży Kanady, gdzie w chłodnych wodach północnego Atlantyku mają doskonałe

Plate of Joy
Churros 238

jest tak widoczne.    Nie znaczy to, że Hiszpanie jedzą źle...,o nie, jedzą o wiele lepiej niż Polacy. Dużo warzyw, oliwa na zimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych.  W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo

Lubczyk i Wanilia
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 262

koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe. Takie ziemniaki – lekko kwaśne, lekko kremowe, z chrupiącym świeżym akcentem – idealnie pasują do smażonej lub pieczonej ryby i jasnych, lekkich mięs (kurczak, indyk, cielęcina). To naprawdę bardzo przyjemny zamiennik dla ‚czystych’, tylko ugotowanych ziemniaków. Niech świadczy o tym fakt, że kiedy podałam obiad usłyszałam

Karo in the Kitchen
Sałatka buraczana z pomarańczą 200

prostu pokroić buraczki w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatka z buraków jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu - mięsa lub ryb, a do tego ma oczywiście fantastyczny kolor. Składniki : 500g ugotowanych buraczków 1 łyżka uprażonego sezamu 2 garście rukoli Dressing : sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy (najlepiej

Codzienne Gotowanie