ryby - 22088 przepisów (strona:430/1473)

Sałatka Mimoza 113

Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie ma na nie w domu ochotnika), postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła bardzo smaczna a do tego wygląda imponująco. Składniki 2 puszki ryby w oleju (u mnie jest to makrela) 2-3 szt. Ziemniaki 1-2 marchewki Średniej wielkości cebula może być czerwona 4 jaja Około 4 szt. ogórków konserwowe Majonez(...)Pierwszą warstwą są ziemniaki starte na grubej tarce doprawione solą i pieprzem. 4 Kolejna warstwa to marchewka starta na tej samej tarce. 5 Teraz czas na naszego bohatera czyli rybę.Odcedzamy z oleju i delikatnie rozdrobniamy.Następnie posypujemy ją drobniutko pokrojoną cebulą. 6 Kolejną warstwą są pokrojone w kosteczkę ogórki ,na to białka jajek ,starty ser i żółtka. Sałatkę przykrywamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem 133

przygotować nieco lżejszą zupę, bardziej pasującą do obecnej pory roku. Zapraszam na szkocką zupę brokułową z wędzonym łupaczem . Zupa okazała się prawdziwym hitem, jest sycąca, delikatna, a dodatek wędzonej ryby nadaje jej wspaniałego aromatu! Gorąco polecam wypróbować, ponieważ jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu!  Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem Składniki:  średniej wielkości brokuł (500g) 1 nieduża(...)dokładnie zmiksować. Zupę z powrotem postawić na niedużym ogniu. Wędzonego łupacza pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do zupy. Gotować przez 5-7 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa. Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Podawać natychmiast z ulubionym  pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pstrąg w ziołach z piekarnika 126

Nigdy nie byłam miłośnikiem ryb i chociaż Dziadek zawsze namawiał mnie do jedzenia ich to ja zawsze uciekalam od nich jak najdalej. Wczoraj będąc na zakupach zobaczyłam dwa pstrągi i pomyślałam, że w sumie to mogłabym sprawdzić co mi z tego wyjdzie. No i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Do tego podałam ziemniaki z piekarnika, a także twaróg(...)Mała cebula Masło Sól,   Pieprz  Pstrąga myjemy,  lekko oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę. Pietruszkę oraz koper wkładamy w całości w rybę,  dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę.  Wkładamy 4 g masła. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą.  W nacięcia skóry warto włożyć też

Kuchnia moimi oczami
Ryba we grzibowyj zōłzie (Ryba w grzybowym sosie) 122

żech pedzioł,1 jake danie chca narychtować, to moja Kobiyta2 trocha krynciōła3 nosym, ale jak już to miała na talyrzu, to zaroski4 zmiyniōła zdanie. Ryba [...] Artykuł Ryba we grzibowyj zōłzie (Ryba w grzybowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Smażony pstrąg łososiowy z sosem jogurtowym i pomidorkami koktajlowymi 109

myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy pieprzem, czosnkiem i solą z obydwu stron, a następnie obtaczamy w mące.  Na patelni rozgrzewamy olej i nakład kawałki ryb skórką do dołu. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż skórka zacznie się rumienić. Przekładamy pstrąga na drugą stronę i dodajemy masło. Smażymy około 4-5 minut do zrumienienia

Qchnia po prostu
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 163

zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut(...)zwiędnie.  Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Gotujemy około 2-3 minut a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy przez minutę. Rybę wyjmujemy z piekarnika. Na każdy kawałek nakładamy szpinak, który następnie posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Blachę z pstrągiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 3 minuty

Qchnia po prostu
Pyszna zupa rybna 148

duże cebule 1/2 selera (korzeń)  1l passaty pomidorowej 6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe łyżeczka masła ok 1,5 litra bulionu warzywnego sól+ pieprz ok 0,5 ryby (najlepiej białej, ale moją ulubioną jest karmazyn)  1/2 łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach na tarce (oprócz(...)minut. Po tym czasie zalewamy całość bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.  Gotujemy 10 minut pod przykryciem i dolewamy passate pomidorową. W tym czasie oczyszczamy rybę ze skóry jeżeli posiada i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy je do warzywnego wywaru. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i sola do smaku. Gotujemy maksymalnie 5 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego

ChilliJemy
Kotleciki rybne z koperkiem 98

Pamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące koperkiem kotleciki. Są one bardzo proste w wykonaniu, świetnie smakują, a do tego mogą stanowić świetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza(...)ryba musi być dobrej jakości, nie może się rozpadać bułka kajzerka namoczona w wodzie jajko sól, pieprz cytrynowy 3 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Rybę mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, jajko oraz koperek. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej niewielkie kotleciki. Smażymy je na klarowanym maśle, podajemy

Życie ze smakiem
POMYSŁ NA OBIAD 106

częścią z osobna. Więc do roboty :-)  Ilość  składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby.  Składniki:  4 ziemniaki  2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka)  2 marchewki  sok z połówki cytryny ząbek czosnku  łyżka masła  garść świeżego szpinaku  sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny(...)kropla oleju  łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach; Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze; Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak  blanszować na maśle z ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę

pieprzny smaczek
Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy + cytrynowy winegret 137

koszulce lub grillowanego sera halloumi – pasują wyśmienicie! SKŁADNIKI składniki na 4 porcje 1 puszka ciecierzycy (240-250g ciecierzycy po odcieku) 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (100g ryby po odcieku) 150g zielonego ogórka (waga po wypestkowaniu i obraniu) 200g kalarepki 2 małe szalotki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej bazylii 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół

Karo in the Kitchen
Śledź na trzy sposoby 139

przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że  Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna.   Szczególnie dumy jestem

kuron.com.pl
Smażony pstrąg łososiowy z koprem 120

przepis jest dziecinnie łatwy do wykonania. Nasze danie to smażony pstrąg łososiowy z koprem. Składniki: - filet z pstrąga łososiowego - mąka pszenna - sól himalajska - świeży koper - przyprawa do ryb (u mnie Kociołek

Kuchnia co dnia
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 387

zagościć na Waszych stołach nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca się na różnego rodzaju imprezach a także na co dzień. Połączenie jajek oraz ryby z warzywami daje naprawdę przepyszny efekt. Składniki – jajka faszerowane tuńczykiem: 4 duże jaja (u mnie rozm M) 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie

Ola la LCHF
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 176

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania