ryby - 22566 przepisów (strona:422/1505)

Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni 159

Szybki i wartościowy obiad w kilka minut. Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych. Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone zwane też siwkami. Czasami w takiej prostocie największa siła. Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowe grillowanie 166

przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast(...)świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan

Truskawkowa Fiesta
Łosoś z pistacjami 161

Łosoś to moja ulubiona ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.  2 filety z łososia 100g prażonych pistacji 1 cytryna sól, pieprz(...)obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem).  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem ryby do piekarnika, obsypujemy ją obficie pokruszonymi pistacjami. Pieczemy przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Pieczony pstrąg tęczowy. 238

Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy(...)sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,  Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C. FRYTKI PIECZONE: - gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki Układamy

SMYKWKUCHNI
Pasta rybno jajeczna. Śledzie w pomidorach Łosoś Ustka. 203

jaka 1 kiszony ogórek  pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski wrzucamy rybę z sosem i rozgniatamy widelcem. Do ryby dodajemy pokrojone jajka, cebulę i ogórka oraz majonez i jogurt naturalny. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku. Śniadanie idealne! :) Smacznego!  Skomentuj

MamaOskarka
Karp w marynacie 144

Cebule pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Karp w marynacie może stać około tygodnia. Normal 0 21 false false false(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach   oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Ryba w pomidorach 111

sztuk pieprzu czarnego, 10 ziaren kolendry, sok z cytryny, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć   na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić aż cebula zmięknie(...)Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :) Odstawić na co najmniej 12 godzin.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 110

kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić również samo, ważne jest dobre towarzystwo. Kalifornijskie wina powinny sprawdzić się w każdej sytuacji. Ważne jest by je odkrywać

królestwo garów
Dorada pieczona z chrzanem 82

Podsmażyć z obu stron do zrumienienia (około 5 minut). Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać chrzan, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć rybę, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach(...)będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.   zastawa

królestwo garów
Pstrąg pieczony z pieczarkami 109

pstrągi, sok z cytryny, sól, pieprz, 300 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło, 60 g tartego parmezanu Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem(...)cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia wysmarować masłem.    Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.   zastawa

królestwo garów
„Flavours of Portugal” - Esporão 120

szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz Jo ã o Fernandes Lavrador powrócił z wyprawy do Nowego Świata z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo upływu czasu wciąż nadawały się do spożycia(...)był przełomowy moment wyznaczający nową epokę dla rybaków, kupców i kucharzy.” Od tego czasu Bacalhau króluje na portugalskich stołach. I nie ma się co dziwić, jest to naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki

królestwo garów
Makrela pieczona 86

solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Koper pokroić w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 – 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem(...)nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.   zastawa

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 111

winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu. „ Pyrene” Chardonnay(...)Pachnie owocowo ananasem, gruszką , zielonym jabłkiem, Bardzo rześkie i orzeźwiające. Polecane schłodzone do drobiu. „ Mezquiris” Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny. „ Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 123

Poważniejsze” niż poprzednie. Znajdujemy w nim owoce cytrusowe i kwiaty. W ustach cieliste, krągłe i eleganckie z przyjemnym długim finiszem. Doskonale będzie smakować z daniami z drobiu i rybami. Na koniec wino półsłodkie Villa Dria Gros Manseng. 100% typowej dla Gaskonii odmiany Gros Manseng. Wino jest bardzo aromatyczne. Pachnie cytrusami, owocami tropikalnymi, kwiatami oraz kandyzowanymi owocami. W ustach aksamitne(...)Stefani. De Stefani Venis Sauvignon Blanc. Dominują aromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym

królestwo garów
Navajas – iberyjska uczta 295

udaliśmy do Julity z wrzącej kuchni, gdzie przygotowaliśmy kolację. A Portugalia Gourmet zapewniło nam wino i w ten oto sposób … powstała kolacja iberyjska, gdzie portugalskie wino świetnie uzupełniło hiszpańskie ryby i owoce morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy(...)Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości. Wino pozostawia posmak owoców (cytrusy, pigwa) i wanilii. Świetnie uzupełnia potrawy z pieczonych ryb, małży czy krewetek z grilla. Berek Branco 2013, Douro DOC, Niepoort Wino od renomowanego producenta z Douro – najbardziej rozpoznawalnego regionu winiarskiego Portugalii. Cieszy bardzo delikatnym, finezyjnym i eleganckim stylem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania