chłodnego klimatu zbiór jest późny następuje w połowie października. Mała wydajność 45 hl/ha. Nos bardzo przyjemy mineralno – kamienny. Wino soczyste, pikantne, długie i bardzo dobre. Polecane do dań z ryb. Peter Zemmer - Punggl Pinot Bianco Alto Adige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych(...)słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa
królestwo garówpassiflory, które rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych(...)dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko
królestwo garówSushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki. Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest Włochem(...)międzynarodowym konkursie w branży lodziarskiej. Filippo Novelli opracował metodę tworzenia lodowych smakołyków. Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej. Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe, które sam zaprojektował. Miałam przyjemność uczestniczyć w dwóch pokazach, podczas
królestwo garówproszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę): 3-4 plastry ananasa (może być(...)upodobań i przeznaczenia sosu. Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu . Dip znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy dać się ponieść fantazji przy jego produkcji i dopasować go do własnego podniebienia
Kuchnia po mojemuKuchnia Islandii a zwłaszcza ta tradycyjna jest kuchnią prostą, opierającą się przede wszystkim na rybach, baraninie i jagnięcinie. Ale nie każdy wie, że można tam również spróbować dużo dziwnych i oszałamiających smakołyków. Justyna, mama chrzestna mojego synka obecnie mieszka na Islandii. Była tak miła, że przysłała nam kilka lokalnych smakołyków. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Otrzymałam również(...)może być smak tej galarety). Gdy się go je konsystencją przypomina galaretę. Momentami wyczuwa się kremowy śmietankowy smak, jest on delikatny ale wyczuwalny. Smalec ten ma delikatny aromat ryby. To już rozpakowany tłuszczyk. Wkoło jest galareta. Więc jak go przygotować? Nie mam zielonego pojęcia. Może się go je na surowo a może trzeba jakoś go obrobić. Próbowałam odkroić kawałek
Mama Gotujerazem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyDelikatna i syta Zapiekanka z rybą i brokułami SKŁADNIKI: 4 filety z ryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony 400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym
MarciochaKucharzytakże z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree(...)użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post Łosoś na puree z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuominięcia. Codziennie kusi tłumy ludzi świeżymi owocami (również tymi z morza), warzywami, rybami oraz mięsem. Już przy wejściu barwy i zapachy otaczają z każdej strony. Przy stoiskach z rybami i owocami morza
Pink EnvelopeGrillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu(...)kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka
Smaki EdytyPiekłam niedawno dorsza z cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona(...)polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić w misce
Stare GarySalata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug ) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie . W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem. Poniżej dwie(...)najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw. Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem. Salata hara do mięsa i ryb Składniki 3 posiekane pomidory 2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry opcjonalnie 3 ząbki czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir(...)najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek
Proste PotrawyPołączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut. Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego
CookYourself