samą kuchnię, posiada cechy odróżniające go od reszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Do przyrządzenia większości potraw potrzebne są orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Restauracje wietnamskie znajdujące się poza(...)więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 świeże Dorady przyprawy: sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek ewentualnie mąka jeśli chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki
ClauditteMissCookingZupy takie bardzo po domowemu. Klimat miejsca bardzo czarujący i bajkowy, zwłaszcza gdy robi się już ciemno. Miejsce w 100% przyjazne dla dzieci. Przepyszne zupy i kiełbaski z grilla. Ryby wędzone... Nie ma udanego wyjazdu nad morze bez zjedzenie tego specjału. Ja znalazłam swoje miejsce, swoją budkę wzdłuż ulicy Rodziewiczówny. Gdzie na loda? Jak na lody to tylko(...)podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo
ClauditteMissCookingniedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także(...)Świetny na dietę Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim
ClauditteMissCookingwytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują w koszyku(...)PRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się by nie przekroczyć 1 łyżeczki soli. Regularnie
Życie na widelcubyć z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!), nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika
BaRepaspozostałym po smażeniu ryby Umytą paprykę oczyścić z pestek, pokroić dość drobno (ja pokroiłam za grubo) i dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo
Proste Potrawyszatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(...)wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon
w mojej kuchniAlkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć jej boki tworząc prowizoryczną patelnię (nie dociskać boków do łososia). Rybę polać przygotowanym sosem grillować przez około 2 godziny w temperaturze 120 ° C , następnie rozciąć boki foli i je odgiąć i pozwolić grillować się jeszcze przez około godzinę. Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty
naRuszciełosoś, wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Najlepiej(...)wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i potrząsamy dynamicznie, aż wszystkie składniki sosu połączą się. Plastry łososia podajemy polane sosem, posypane
Smakowity Blog KulinarnyDziś na obiadek zrobiłam...leszcza! Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie. Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania , duszenia , pieczenia czy zapiekania . Leszcz ma białe, chude mięso. Ja mojego leszcze po prostu aromatycznie upiekę w brytfannie Toscana marki Florina(...)pomarańczowym. Natrzyj dokładnie pieprzem ziołowym ze wszystkich stron i w środku. Potraktuj kolorowym pieprzem prosto z młynka. Posyp gotową mieszanką- pomidor,szczypiorek,sól morska. Na zewnątrz i w środku ryby. Polej oliwa z oliwek. Nałóż pokrywę na brytfannę Toscana i włóż do nagrzanego piekarnika , na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny. Po czym wyłącz piekarnik
Z Kuchni Do KuchniŚledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega(...)Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, szczególnie cenny jest kwas EPA. Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, sporo witaminy B6 oraz witaminy B12. Śledzie dostarczają także sporą dawkę żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu
kgwjanczewoCiasto: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym. W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta i zanurzać w nim rybę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor rybę w cieście z obu stron. Wyłożyć na półmisek do wystygnięcia. Cebulę pokrój w piórka. Do rondla wlać odrobinę oleju(...)zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet,wodę,koncentrat pomidorowy i wszystko zagotować. Dodać ogórki i paprykę pokrojone w paseczki.. Gotować około 2 min. Rybę zalać przygotowaną ciepłą zalewą
O kuchni z uczuciemmarynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej(...)średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około 6-8 godzin. Marynatę używać natychmiast po przygotowaniu albo nie później niż 2-3 dni po przygotowaniu
naRuszcie