morską falą – bowiem płaski brzeg morza z portem kolumną Kolumba dają symboliczną moc rozprzestrzeniania się miasta i nieokiełznanej, jak morze, inwencji architektonicznej jego budowniczych. „Fala miasta ” zalewa więc okoliczne wzgórza i pozwala nam zachwycać się cudownymi widokami . Tibidabo, Montjuic najbardziej znane, ale równie piękne doznania będą nam towarzyszyć chociażby w okolicach Parc Guell. Zacznę od początku(...)lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków). No i …są też ślimaki. Nie wspominam o rożnych słodkich przysmakach, które rozpieszczają nasze podniebienie! Wokół targu rozłożyły się małe
Szybko Tanio SmacznieJeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś
Karo in the KitchenPrzypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą
W kuchni Karmel-itkiWitajcie w Nowym Roku 2017 ! Przed Nami nowe wyzwania... Chciałabym Wam życzyć zdrowia bo ono jest najważniejsze, ale też szczęścia, radości, miłości i aby ten rok
Kuchnia MagdaLenyKiedyś uważałam, że zrobienie sushi to trudne i czasochłonne zajęcie, więc chęci do tego zbierałam... z pół roku jak nie dłużej. I uwierzcie "nie
Di gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiŚledzie po kaszubsku czyli na słodko. Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie. Ja lubię słodycze i śledzie. Polecam poniższy przepis,zwłaszcza
potrawyregionalneChyba zwariowałam, że się na to zgodziłam… Ale tak byłam zajęta gotowaniem a Małżonek przekonywał… i przekonywał… aż wreszcie się zgodziłam i właściwie
UgotujmyTo.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiZ ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej
Weekendy w domu i ogrodziePulki ze śledziem Jak się mieszka na Kaszubach , to w piątki je się pulki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyNawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej(...)wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj
Chilli Czosnek i Oliwakroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony(...)Dodajemy do tłuszczu z cebulką i pieprzem mąkę, dokładnie mieszamy – potrzebna nam jasna zasmażka, smażymy mąkę kilkanaście sekund. Wlewamy na patelnię, stale mieszając jej zawartość, naszykowany wcześniej bulion i zalewę z pieprzu. Gotujemy całość na małym ogniu, aż sos widocznie zgęstnieje. Wlewamy na patelnię śmietankę i pozostałe masło, całość bardzo dokładnie mieszamy, próbujemy – dosalamy i dopieprzamy mielonym pieprzem. Gotujemy
Karo in the Kitchenzdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem(...)150ml śmietanki 30% tłuszczu albo mleka (w wersji FIT), lub oba wymieszane pół na pół 300ml rosołu drobiowego 35-40g startego parmezanu 2 łyżki stołowe drobnych kaparów z zalewy 4-5 cieniutkich plasterków cytryny, ze skórką 1 pełna łyżeczka skrobi + 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Karo in the KitchenSardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko
Blondynka Gotuje