ryby w zalewie - 939 przepisów (strona:54/63)

Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 212

zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem(...)150ml śmietanki 30% tłuszczu albo mleka (w wersji FIT), lub oba wymieszane pół na pół 300ml rosołu drobiowego 35-40g startego parmezanu 2 łyżki stołowe drobnych kaparów z zalewy 4-5 cieniutkich plasterków cytryny, ze skórką 1 pełna łyżeczka skrobi + 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 192

Sardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko

Blondynka Gotuje
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 180

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 131

Dobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od  Naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 251

   Obok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju   oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka

Smaczne Zdrowe
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 108

zupa. Szło się do rzeźnika z garnkiem i tam kupiło się kilogram bułczanki, nie tyle ile by się chciało, nie, bo to też było wyznaczane, do tego dolewali tej zalewy i to się zanosiło do domu. W domu się podgrzewało wszystko, a na tym wywarze robiono jakąś zupę jarzynową. Kości też można było w ramach "przywileju" dostać bez kartek(...)dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie to też na kartki były. Nie na kartki to była tylko taka masa rybna. Takie coś w rodzaju pasty rybnej. Natomiast wszystkie inne rzeczy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 160

Na ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle

Even Better Food
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 235

jestem fanem zabijania smaku mięsa, tylko jego podkreślania. Ta ilość dodatków zawartych w przepisie idealnie współgra z befsztykiem swoją kwaśnością, słonością i słodyczą. A dodane do tatara wędzona ryba, suszone pomidory i tarty parmezan budują piąty smak – czyli umami. Dla mnie to niebo na talerzu. Ostatnio kupujemy gotowe mięso z przeznaczeniem na befsztyk – jest już drobno zmielone, zapakowane próżniowo(...)SKŁADNIKI 2 porcje mielonego mięsa wołowego po 200g (u mnie tatar Beef Master) 2 ultraświeże jajka M lub L 1 mała puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka kaparów z zalewy 3-4 pomidory suszone z oliwy 4-5 grzybków marynowanych w occie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego

Karo in the Kitchen
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 179

Kłamstwo. Czym właściwie jest takie "kłamstwo"?Wiadomo, świadomym mówieniem nieprawdy, fałszem, niezgodą zrzeczywistym stanem rzeczy, owijaniem w bawełnę, kolorowaniemfaktów, zatajaniem, bla, bla bla...Wszyscy wiedzą.I

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 315

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 94

Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków ryb: anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym(...)rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie na chłodne zimowe dni 7 - Borgoña: koktail z czerwonego wina, truskawek i cukru

królestwo garów
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 193

marynowany w winie Ser zwany krassotyri , kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi , choć zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina . Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo , a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę(...)jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu. Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki  przywozicie z  wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja? Już teraz zapowiadam Wam kolejny post

Chilli Czosnek i Oliwa
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 173

Kuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę

Karo in the Kitchen
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 344

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 168

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony

Karo in the Kitchen