ryby smażone - 3566 przepisów (strona:49/238)

Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 162

łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem i posypujemy świeżo startą skórką z 1/3 cytryny. Odstawiamy by ryba przeszła przyprawami. W garnku roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę(...)odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy ją na drugą stronę i smażymy max 5-6 min. Musimy uważać, żeby jej nie spalić

Wspólne smaki
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 216

jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karp w szarym sosie 242

łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć. Przygotować wywar – ugotować obraną włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy – ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, włożyć do niego rybę. Gotować powoli(...)minut – zależy czy gotujemy płaty czy cała rybę. Rybę wyjąć z wywaru, przykryć i trzymać w cieple. Sos: - Wywar przecedzić i odparować do około 700 ml. - Na suchej patelni skarmelizować cukier ( wsypać na patelnię cukier i podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować. - Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.   - Na patelni

królestwo garów
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 161

super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam! Składniki: 500g polędwicy z dorsza ¾ szklanki(...)przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku

Kolizje Smaków
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 212

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ogrodnik w podróży
Morszczuk w majeranku 158

jajka olej do smażenia Filety morszczuka pokroić na mniejsze kawłki. Następnie kawałki ryby oprószyć z obu stron sporą ilością majeranku. Jajka roztrzepać widelcem. Kawałki ryby panierować w jajku i mące, smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Pstrąg smażony (w kawałkach) 412

Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami .  Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej(...)mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać

Ugotować
Dorsz po japońsku 269

pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu

wcinaj to
wyborne kotlety z leszcza 196

osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół  bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki  i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej  namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i  odciśniętą  bułką(...)masło i szklimy na nim drobno posiekaną  cebulę .  Do  zeszklonej   cebuli  dodajemy    dwie trzecie drobno posiekanej natki pietruszki i całość smażymy jeszcze minutę. Teraz do mięsa  wbijamy jajka, dodajemy szczyptę czosnku, cebulę z patelni, solimy, oraz pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej

Miód i pieprz
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 250

pobrać na  tutaj .  Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 800 g filetów rybnych Mąka do obtoczenia ryby Sól 2 marchewki 1 pietruszka 1 por (biała część) 1 kawałek selera 2 średnie cebule ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany 18 % 2 saszetki oleju Kujawskiego z bazylią Szczypta(...)julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze grenadierem i sosem pomidorowym 225

Dzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoj ą wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami 153

ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda(...)mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą

Smaki Ewy
Jesiotr w galarecie, 160

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów

królestwo garów
Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci 383

dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego

Miksturownik