cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną(...)piórka. Dodać papryki drobno pokrojone i chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 kg świeżych tuszek śledzi 2 cebule 1 papryka przyprawa cytrynowa do ryby mąka olej do smażenia zalewa: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby
Darcia w kuchniJeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek 1 mała(...)cebula 7 łyżek śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtoczenia posiekana, zielona pietruszka Karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić go na 4 części. Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać
Ugotowaćskrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np zapiekać lub upiec w folii . Ja dzisiaj smażę. :) Zaczynamy: Składniki: ok 700 gr dorsza 2 jajka sól, pieprz, papryka olej do smażenia troche startego miękiego sera natka pietruszki mąka Wykonanie: Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi. Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz. Zamaczamy(...)przegryzł-na ok 5-10 min. Do miski nasypujemy mąki, dodajemy stary ser I natkę pietruszki. Mieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące. Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie. Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław . Składniki: Kapusta pekinska 1-2 marchewki szczypiorek 2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego
Smaki Edytypodane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięświętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni LubięZachęcam Was do przygotowania ryby w inny sposób niż smażenie lub pieczenie. Łosoś parzony w wodzie to sposób na uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku . Składniki na porcję
Ugotowaćkoncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Najpierw ok. 0,5 szklanki, ale później(...)zrobić dwukrotnie, wtedy rybka będzie miała grubszą "skórkę", ale raz również wystarczy. Tak przygotowane filety smażymy z obu stron na złoto-brązowo i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Usmażone filety Kiedy warzywa zmiękną, gorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno
Ratunku obiadimprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule(...)jajkami. • Na patelni rozgrzać olej. • Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. • Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić
To co kochamlubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)usmażenie ryby. Kawałeczki filetów obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony. Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku. Smacznego
Kuchnia Łukaszatylko na obiad.Taka ryba z piekarnika jest zdrowsza niż smażona.A taka z cebulka i serem pysznie smakuje i ryba nie jest taka sucha. SKŁADNIKI 600 g filetów rybnych( najlepszy dorsz atlantycki) sól,pieprz sok z cytryny 300 g cebuli olej 1 łyżeczka tymianku starty ser żółty WYKONANIE Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić(...)piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekamy15-20 minut, funkcja termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z rybą. Na podpieczonych kawałkach ryby układamy podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut aż ser się rozpuści. Rybę podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem
Mała w garnku mieszaząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liścmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki(...)sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym
Magiczne Życie Martysolą,pieprzem, i panierujemy w rozklepanym jajku a następnie w mące.(przepis dokładny na moim blogu) Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy ryba jest usmażona odstawiamy do wystygnięcia. Ja zawsze odsączam papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu. WAŻNE!!!!!!!! NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCEJ RYBY SOSEM CZY ZALEWĄ PONIEWAŻ ROZSYPIE SIĘ NAM. Zabieramy się za sos. Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka. Następnie smażymy na oliwie. Musimy zeszklić,następnie dodajemy sok,przecier,pieprz i bazylię i łączymy,redukując na małym ogniu. Gdy sos jest bardzo gęsty możemy dodać więcej soku pomidorowego,albo przegotowanej wody,i cukier. Następnie warstwami w szklanej misce lejemy trochę sosu i kładziemy rybę, sos i znów rybę, starajmy się rozprowadzić sos, po rybie gdy już
Viola cooks with passionporcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby WYKONANIE Filety dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z 1/3 cytryny. Ostawiamy. Kaszę kuskus umieszczamy w dużym naczyniu i zalewamy wrzątkiem(...)pokrojone na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 2/3 cytryny. Dokładnie mieszamy. Filety z dorsza obtaczamy z każdej strony w mące a następnie smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle. Rybę podajemy z kaszą kuskus
OstryKęs