ryby smażone - 3566 przepisów (strona:57/238)

Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 195

wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą(...)drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli nie są soczyste (bo ruszając, nie pozwalamy na przyrumienienie skórki, która zamknie pory i zatrzyma wilgoć w środku) oraz

Moja Delicja
Ryby smażone w zalewie octowej. 198

łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pstrąg marynowany 186

duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić, przekroić na pół  i opanierować w mące.Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około

Gosia gotuje
Pstrągi z cytrusami. 165

cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa  do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę i pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą

Kulinarny karnet Christophera
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 154

Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę

To co kocham
Ryba w brzoskwiniach 241

ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie.  Składniki: 1 kg filetów rybnych puszka brzoskwiń słoik papryki konserwowej 4-5 cebul mały słoiczek keczupu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety tniemy na mniejsze kawałki, solimy. oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju(...)piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Brzoskwinie odcedzamy na sicie z soku i kroimy w większą kostkę. Paprykę również odcedzamy i kroimy w kostkę. Do usmażonej cebuli dodajemy brzoskwinię i paprykę, dodajemy keczup i ewentualnie dosalamy i dosmaczamy pieprzem. Chwilę dusimy. Do głębokiej salaterki wkładamy na przemian trochę zawartości patelni i warstwę usmażonej ryby, bądź też mieszamy

na moim stole...
Ziemniaczana rolada z rybą 257

szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze

https:KKuchniaMniam
Filet z mintaja na parze 287

cierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas

Kolizje Smaków
Mielone kotlety rybne 179

tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis.   Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek(...)pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy

mojewypiekiinietylko
ryba po grecku 177

minut, na niewielkim ogniu. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, filety z ryby wyjmujemy z lodówki, obtaczamy z każdej stromy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone kawałki ryb  układamy jeden obok drugiego, w płytkim  naczyniu   i  układamy na nich warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw.  Całość

Miód i pieprz
Smażony łosoś z sosem żurawinowo - porowym 176

Prosty, szybki i smaczny obiadek! Smażony łosoś z ryżem i sosem porowym z żurawiną. Paluchy lizać! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt dzwonka z łososia - 3 łyżki mąki pszennej do panierki, sól morska - ryż jaśminowy NA SOS: - 1/2 pora  - 2 ząbki czosnku(...)szklanki świeżej żurawiny - 1 chlust białego wina - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - sól morska - świeży rozmaryn - sól, różowy pieprz - 100 ml wody WYKONANIE: - rybę umyj i osusz, obtocz w mące i smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym masłem - ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, posiekane pory

SMYKWKUCHNI
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 198

być sprężyste - skóra błyszcząca i gładka   Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się(...)kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki Omega -3 ! - bogactwo kwasów Omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) regulują poziom trójglicerydów we krwi - zbawiennie działają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych (profilaktyka przeciw miażdżycy i zakrzepom) - polecane w profilaktyce nowotworowej - wpływają pozytywnie na rozwój umysłowy dzieci - regulują poziom HDL we krwi   Przekonałam

SMYKWKUCHNI
Paprykarz szczeciński 173

kanapkę.            Składniki   1 kg ryby 4 cebule 1 szklanka ryzu 1 litr przecieru pomidorowego ( mogą być pomidory krojone z puszki)  bułka tarta do panierki  2 jajka  oliwa do smażenia 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki papryki slodkiej mielonej 1/2 łyżeczki płatków  chili(...)łyzeczki pieprzu 1łyżka płaska soli Wykonanie Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą  . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Krok 2   Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę ok 3-4 minut. Dodać paprykę ostrą

Eli Gotowanie
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 201

ŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO, PAPRYKI I POMARAŃCZY  Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam ryby pod wszelką postacią, nie tylko te smażone tradycyjnie na głębokim tłuszczu J Łosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie

Calzonella.com
Smażony śledź atlantycki 175

pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa do ryb WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć na nim śledzie i smażyć z obu stron do momentu aż ryba będzie przypieczona i miękka (około 10 minut

Passions hobbies life
Pieczony łosoś z pesto 179

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli(...)folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz

Proste Potrawy