ryba - 22624 przepisów (strona:980/1509)

Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 526

Idealna przekąska do pochrupania podczas meczu zamiast chipsów.  Specjalnie nie podaję ilości, ponieważ to od was zależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba

My Culinary Art
Tosty z łososiem, serkiem śmietankowym i rukolą 250

Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia serek śmietankowy świeża rukola  kawior (opcjonalnie) 1 jajko  2 łyżki mleka

My Culinary Art
Roladki z łososia z pastą z pietruszki 264

Taką oto kolację sobie zafundowałam w piątkowy wieczór :)  Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego serek Almette 1/2 szkl. świeżej pietruszki 5 kaparów 1 łyżka soku z

My Culinary Art
Sos czosnkowy 170

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków
Puree ziemniaczane 209

pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb

Kolizje Smaków
Delikatne risotto na szybko 205

daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa

Kolizje Smaków
Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 215

delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do ryżu, mięs i ryb. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Kolizje Smaków
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 215

krajów basenu Morza Śródziemnego , a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 494

lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 179

prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 223

jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu. Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki  przywozicie z  wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja? Już teraz zapowiadam Wam kolejny post

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 240

można wykorzystać kiszone cytryny? Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Za 4 tygodnie , kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej informacji

Chilli Czosnek i Oliwa
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 245

Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 216

często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 159

jest złota kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka . Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste

Chilli Czosnek i Oliwa