post. Jak się okazuje, jestem dość dziwnym stworzeniem. Dla jasności (dużo wśród moich znajomych jest wątpliwości, co ja tak właściwie jem): przeszłam na laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja
W kuchni Karmel-itkinaszego zdrowia oraz samopoczucia. Musimy jednak pamiętać, żeby nie popaść w skrajność :) Link do artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej
Zgrabne Gotowanieodstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia. Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić
Zgrabne Gotowaniemoja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję
Zgrabne Gotowaniezrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków. Pieczone rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do kurczaka i ryb! SMACZNEGO
Blondynka GotujeGalette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:) Wykonanie tych naleśników jest
Blondynka Gotujetrawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Spirulina zawiera: białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach beta-karoten witaminy A,C,D,K,E łatwo przyswajalne żelazo, co przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów magnez jod selen potas nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega
Blondynka GotujePolecam wszystkim miłośnikom wędzonego łososia. Ja za łososiem nie przepadam , ale mężowi i moim dzieciom smakowało a mówią , że nie lubią ryb ;) Zatem nie ma nad czym się zastanawiać i poczęstować swoich bliskich tą pastą :) Składniki: 2 dojrzałe awokado ( musi być miękkie ) 3 - 4 jajka na twardo 200 g wędzonego łososia sól morska świeżo zmielony czarny pieprz koperek
Słodkości i nie tylkonawróciła więc jest komu pogonić leniwe towarzystwo :D Zaczęłyśmy ustalenia we trzy, z Olą i Kasią, od całej listy przepisów, z której po kolei, z różnych przyczyn, coś odpadało - ryba bo była przedwczoraj i wczoraj u jednej z nas, klopsiki bo ostatnio oklepane jakoś, kotlety wieprzowe bo zabrakło konkretnego alkoholu . . . Marudziłyśmy tak aż stanęło na kluchach - przygotujcie się na mocne
Smaczna Pyzamnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo. Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie nie jest trudne lecz awaryjny słoiczek w spiżarce potrafi bardzo ułatwić życie
Smaczna Pyzasię dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :) Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje. Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim
Smaczna Pyzaprosta do zrobienia. Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha ! A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny. Zaczynamy Składniki: słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr 1 ząbek czosnku natka pietruszki- dużo :) 50 gr startego parmezanu 50 gr orzechow cashew 4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy
Smaki Edyty