kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów . W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia
Pora coś zjeśćroku szkolnym lekcji. Ze smutkiem spoglądam w okno. Strugi deszczu leją się z nieba, groźnego, pochmurnego. Czyżby humor nie dopisywał? Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby, Mokre niebo się opuszcza coraz niżej, żeby przejrzeć się w marszczonej deszczem wodzie. A ja? A ja chodzę desperacko i na przekór wszystkim moknę, Patrzę w niebo, chwytam w usta
W kuchni Karmel-itkisumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu
W kuchni Karmel-itkiktórym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a tu proszę. Wszyscy przeciwnicy nie dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł tego, który akurat decyduje się na degustację. A porowo-winny
W kuchni Karmel-itkinych iskier rozjaśniający ch noc... Kochani, pragnę więc życzyć Wam.. samych wspaniałości w Nowym Roku. Niech będzie zdecydowanie lepszy od poprzedniego. Bądźcie zdrowi jak ryby, szczęśliwi jak w raju! Dużo miłości, radości i uśmiechu na twarzy! Samych sukcesów, samych powodzeń, a o niepowodzeniach zapominajcie jak najprędzej, jakby ich w ogóle nie było. Szczęśliwego Nowego Roku
W kuchni Karmel-itkialergików - hipoalergiczna, dla chorujących na celiakię - bez glutenu, bez cholesterolu. Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz
W kuchni Karmel-itkiprezent? Całujesz czule w usta i tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej
W kuchni Karmel-itkiTato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego
W kuchni Karmel-itkizawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis
W kuchni Karmel-itkipost. Jak się okazuje, jestem dość dziwnym stworzeniem. Dla jasności (dużo wśród moich znajomych jest wątpliwości, co ja tak właściwie jem): przeszłam na laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja
W kuchni Karmel-itkinaszego zdrowia oraz samopoczucia. Musimy jednak pamiętać, żeby nie popaść w skrajność :) Link do artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej
Zgrabne Gotowanieodstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia. Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić
Zgrabne Gotowaniemoja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję
Zgrabne Gotowaniezrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków. Pieczone rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do kurczaka i ryb! SMACZNEGO
Blondynka GotujeGalette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:) Wykonanie tych naleśników jest
Blondynka Gotuje