ryba - 22624 przepisów (strona:987/1509)

Jajka faszerowane wędzoną makrelą 1016

Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję na kolejne jajka faszerowane. Tym razem z... wędzoną makrelą. A że od dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole , albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować

Pasja Smaku
Kuźnia - opinia 234

Bistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb , wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie

Pasja Smaku
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY NA DWA SPOSOBY 237

poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja  nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby ale nie tylko :-) Składniki na wersję z kminkiem: - 0,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej) - 2 kopiaste łyżeczki kminku - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru

Smaczne Zdrowe
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY 221

Bardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu.  Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 202

E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje

Smaczne Zdrowe
Sałatka warzywna z miętą 354

Uwielbiam sałatki! Na blogu jest ich spory zbiór Lubimy sałatki, lubimy wszelkie sałatki: warzywne, owocowe, z mięsem, z wędliną, z serem czy też z różnymi rybami. Dlaczego? Bo sałatki cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką, kolorową, smaczną sałatkę warzywną z dodatkiem świeżej mięty, która nadaje sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 241

siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z łososia i krewetek 318

Bomba proteinowa- dla wszystkich lubiących owoce morza I ryby :) Duuużo białka, dietetyczna I lekka. Idealna na upalne dni I nie tylko . Polecam . Zaczynamy: Składniki: sałata lodowa 100 gr wędzonego łososia 130 gr gotowanych krewetek 8-10 szt pomidorków koktailowych pieprz Dressing: 1 łyżeczka musztardy ostrej-dijon lub sarepskiej 1 łyżeczka drobnego cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy

Smaki Edyty
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 273

zatem, iż użyję go jako dodatek do moich przysmaków. Moja pierwsza propozycja dla Was to pęczotto z pstrągiem - nie mogłam się oprzeć, by nie połączyć pęczaku ze świeżymi kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;)  Pęczotto z wędzonym pstragiem  1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak  2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej

Sajkofanka smaku
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 198

białego: francuskie i hiszpańskie  dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie

Ala piecze i gotuje
Co zrobić z otwartym winem ? 226

potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można

Mechanik w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 505

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku

Mechanik w kuchni
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym 345

Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 192

swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami  lub mięsnym ragu

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 206

skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł

Mia Cucina Sofieta