ryba - 22624 przepisów (strona:806/1509)

Pieczone bakłażany z chermoulą i bulgurem 124

przypraw i różnych technik przygotowania składników. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku. Sam w sobie jest

Niedzielny kucharz
Surówka z młodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami 302

sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.?? Jeśli używamy bardzo młodej kapusty, należy ją najpierw schłodzić i zjeść zaraz po przygotowaniu. Podawać do mięs, ryb lub dań jarskich

Czerwień i błękit
Curry z kurczakiem i dynią 179

Curry to indyjska potrawa oznaczająca ni mniej, ni więcej, jak warzywa, mięso, ryby, lub inny główny składnik dania przyrządzany w sosie. To dla mnie także synonim przepysznie rozgrzewającej potrawy, gdyż najbardziej lubię bardzo ostrą wersję tego dania. Jednak curry to jednocześnie raczej lekki posiłek, więc świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Dzisiejsza propozycja zakłada użycie dyni, która oczywiście jest

Pichceniomania
Ramen 193

zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 182

cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 152

obniża poziom cholesterolu. Jest bardzo popularny i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma

mojewypiekiinietylko
Kokosowe kulki a’la Raffaello 126

kiedyś uznawany za tropikalny rarytas. Dziś, także w polskiej kuchni, stał się niezwykle popularnym dodatkiem. Można go wykorzystać zarówno do deserów , jak i dań obiadowych, w tym np. mięsa , ryb, czy krewetek . Mleczko kokosowe świetnie nadaje się do drinków, koktajli , deserów lub dań orientalnych , np. do gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które wyłączyły

mojewypiekiinietylko
Placki ziemniaczane na 20 sposobów 338

grzybami leśnymi 6. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków i szczypiorkiem 7. Placki ziemniaczane z chrzanem 8. Placki ziemniaczane z chili 9. Placki ziemniaczane wiejskie 10. Placki ziemniaczane z rybą 11. Placki ziemniaczane dwudniowe 12. Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym 13. Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 14. Placki ziemniaczane z twarogiem 15. Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 16. Placki

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie kotleciki z fasoli 139

Wegańskie kotleciki z fasoli (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie i mają lekko ryby smak . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki

Lamarida.pl
Golonka w piwie (metodą sous vide) 218

temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce.  Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie

Kulinarne przygody Gatity
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 179

dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga My Greek

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinią i dodatkiem tuńczyka 171

Latem częściej przygotowujemy przepisy lekkie i fit. Na talerzach królują warzywa, owoce i ryby. Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z cukinią z dodatkiem tuńczyka. #MasterTuńczyk Placuszki z cukinii Składniki 1 cukinia około 30dag 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki soku jabłkowego 50g mąki szczypta soli olej do smażenia 1 puszka

Kulinarne pyszności Molki
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I RODZYNKAMI 196

Uwielbiam sałatki te z mięsem, warzywne, owocowe, z rybą .   Dziś zapraszam na sałatkę łatwą i szybką w przygotowaniu . Sałatka jest lekka na jogurcie naturalnym a kurczak jest gotowany.  Połączenie smaku mięsa i owoców nadaje jej fajnego "pazura" polecam.  SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 🍴 2 Filety z Kurczaka 🍴150 g Ananasa z syropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki

Gotowanie Patki
Śledzie po sułtańsku 159

Śledzie po sułtańsku są jedne z moich ulubionych. Bardzo je lubię. Wiem, że nie wszyscy są zwolennikami tych ryb, ale polecam tak przygotowane śledziki. Można je przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu do tygodnia, a najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Więcej przepisów na te rybki znajdziecie w zakładce Śledzie. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś z moich przepisów to proszę

O kuchni z uczuciem
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 188

ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania