przez Fernando Ferrero. Przygotowywaliśmy typowe dania hiszpańskie takie jak: Paella, Tortilla, Gaspacio; hiszpańskie desery takie jak Crema Catalana czy Tarta de Santiago, oraz poznaliśmy tutejsze popularne owoce morza i ryby. Fernando pokazywał nam zarówno tradycyjne jak i modernistyczne wersje dań. Podczas ostatnich zajęć mieliśmy okazję popisać się własnymi umiejętnościami i kreatywnością gdyż za zadanie mieliśmy wymyślić i przyrządzić własne danie
Gotuj po hiszpańskuserem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki
AniaGotuje.plkwaskowatość limonki i ostrość papryczki chilli. Sałatka z mango idealnie sprawdzi się do jedzenia solo, ale stanowi także wspaniały dodatek do obiadu, szczególnie do grillowanych mięs czy ryb. Sałatkę z mango można spotkać w większości krajów karaibskich. Mnie sałatka z mango i awokado z dodatkiem chilli i limonki - słodko - pikantna - przypomina o wspaniałych wakacjach spędzonych
Codzienne GotowanieMiała być klasyczna ryba z frytkami, a wpadliśmy i zjedliśmy najlepszego łososia, jakiego miałam okazję spróbować. Jest to kolejne smaczne miejsce w Bristolu, które chciałam Wam pokazać. Świetna restauracja, bardzo prosto urządzona, znajduje się niedaleko od centrum. Schowana w jednej z bocznej uliczek, gdzie trafiliśmy całkiem przypadkiem. Skoro wybraliśmy się na miasto z zamiarem spróbowania […] Artykuł Najlepszy łosoś
Pink EnvelopeGdzie warto zjeść w Porto – każdy kto był tutaj poleca odbić od centrum miasta i wybrać się do Matosinhos. Blisko piaszczystej plaży można zjeść najlepsze świeże ryby i owoce morza. Ponieważ mamy kawałek do tego miejsca wsiadamy w metro i w niecałe 20 minut jesteśmy w Matosinhos. Casa Serrao i grillowana ośmiornica Ruszamy uzbrojeni […] Artykuł Gdzie warto zjeść
Pink Envelopeananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki. Jest
Okiem Blondynki by McBlondipiekarnika na około 15 minut lub do czasu aż farsz się zagrzeje, ser roztopi, a wierzch będzie rumiany. Podawać natychmiast jako danie główne lub dodatek do obiadu (mies, ryb). Smacznego
Codzienne Gotowaniedwóch osób. Nie planowaliśmy tego, nie robiliśmy zakupów, żeby zaoszczędzić, tak po prostu wyszło. Dwie są zasadnicze przyczyny stosunkowo niskiej ceny. Po pierwsze w tym tygodniu zrezygnowaliśmy z ryb i owoców morza. Bardzo je lubimy, głównie krewetki, ale ostatnio były w jadłospisie co tydzień i to burżujstwo nam się przyjadło. Niestety, krewetki mają też swoją cenę, a jeśli chce się
Niedzielny kucharzkurkami i szpinakiem to bardzo szybkie danie w dodatku zdrowe i przepyszne. Takie kaszotto poza tym że jest samodzielnym daniem to będzie również idealnym dodatkiem do drobiu lub ryb. Składniki dla 3 osób: 200 gr kurek 100 gr świeżego szpinaku 100 gr kaszy bulgur 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki masła (klarowanego) 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego sól
Mechanik w kuchniprzestudzeniu obrać . Paprykę pokroić w kostkę. Wyżej wymienione składniki wymieszać, dodać oliwę, przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku, osypać natką. Podawać solo lub jako dodatek do mięs, ryb
pieprzny smaczekzbyt mocno i nie zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno
Ola la LCHFbędzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszać z różowym pieprzem. Rybę skropić sokiem z limonki i podawać z fasolką oraz majonezem. Można też posypać wiórkami parmezanu. Wskazówki : Do potrawy można użyć dowolnego pesto (zielonego np. z bazylii lub czerwonego). Można też
KUCHNIA POLSKASzybki dodatek do ryby, karkówki, kurczaka, na kanapkę, na grilla... Składniki: 3 duże pomidory cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry sok z połowy limonki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Dodajemy do pomidorów wraz z kolendrą, sokiem
Lena GotujeJest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek
Zasmakuj Kuchniwinogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty maliny, poziomki, zielonego
królestwo garów