ryba - 22624 przepisów (strona:804/1509)

Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 196

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się

Health-Fit-Life
Szkockie ciekawostki kulinarne 146

zostały "wynalezione" w miasteczku Stonehaven pod Aberdeen. Smażone batony Mars można kupić w wielu take-away'ach typu fish&chips, czyli w knajpkach sprzedających jedzenie na wynos, głównie ryby, frytki i inne potrawy smażone na głębokim tłuszczu.  Z innych nieco bardziej "tradycyjnych" potraw, często jedzonych przez Szkotów można zaliczyć: Bułka śniadaniowa z bekonem (bacon bap), chipsami lub frytkami

Codzienne Gotowanie
Satay z kurczaka z sosem orzechowym 175

Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku

wyzwania kuchenne
Pęczak pełen smaku. 213

Połączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona, zawinięta w plastry wędzonego boczku. Jeśli mięso, to aromatyzowane anchois. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki, subtelnie łączący te składniki przepis. Choć głównym bohaterem wcale

Pichceniomania
MARCHEWKA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM 171

proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie.  Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 226

cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: Wszystko z pieca w 2 godziny 214

przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Jak gotowaliśmy – dania z piekarnika idealne do mrożenia Wszystkie dania z tego menu powstały w ciągu dwóch godzin. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy piekarnik (obyło się więc bez tony garnków

Niedzielny kucharz
Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką 338

odmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować. Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym. Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki. Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie. Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku. Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem 680

selera, majonez oraz jajka, które są potrzebne do tej sałatki. To taka awaryjna propozycja, a jakże pyszna! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 15 minut Składniki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy

Kuchnia Bazylii
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 153

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się

Health-Fit-Life
KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem) 220

dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety

Kuchnia MagdaLeny
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 220

Dzień dobry! Po wiadomościach na Facebooku i na Instagramie wiem, że śniadania potrafią sprawić Wam problem. Nie zawsze rano jest dużo czasu na pomyślenie o nich

Karo in the Kitchen
Szprotki w serze 155

lekko kwaśnego sera 1 puszka wędzonych szprotek w oleju ½ szklanki śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 biała cebula Wykonanie: Utrzeć dokładnie ser ze śmietaną, dodać rybę, posiekaną cebulę i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać widelcem i przenieść na gęste sito, przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie ułożyć na półmisku i ozdobić

Tradycyjna Kuchnia
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 248

pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża

Karo in the Kitchen
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI – MUFFINKI + KONKURS! 297

miodu i brzoskwiń Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów. ` Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa. Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa. Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii. Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów i potraw

Ostra na Słodko