liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować. Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów(...)obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony. Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPyszny grillowany łosoś na musie z jabłek i kopru, podany z ryżem i jeszcze smaczniejszym sosem z szalotki i śmietany to moja propozycja na nieco inny obiad z rybą w roli głównej. Niecodzienne zestawienie smaków zachęca do wypróbowania tego przepisu. Zachęciło bynajmniej mnie i nie zawiodłam się. Przepis Pascala, zaczerpnięty z Kuchni Lidla klik wart jest polecenia, więc polecam Smacznego(...)kawałki, doprawić solą i pieprzem i grillować na rozgrzanej patelni lub grillu. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na talerz wykładamy łyżkę puree z jabłek i kopru, układamy rybę i polewamy sosem z szalotki i śmietany. Podajemy z ryżem. Artykuł Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniajedliśmy na co dzień w ramach obiadokolacji. Sznycel z ryżem w słodkim sosie owocowym z ananasem, winogronem i morelą. Mi osobiście to danie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem(...)mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami. Spaghetti bolognese. Sznycel w sosie pieczarkowym z ryżem, Karczek z warzywami i ziemniakami - niestety sos był z torebki
Kolejny blog o gotowaniuryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i porozrzucać po całej powierzchni naczynia. Przygotowanie sosu – na patelnię dodać dwie łyżki masła i roztopić. Dodać mąkę i szybko wymieszać, wlać wywar warzywny. Dodać musztardę, mieszając zagotować. Dodać serek
Kuchnia PokoleńZiołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy. Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 3 Składniki: 200 g ryżu jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii
SzczyptaSmaQaromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała(...)pieprzem. Pstrągi: Oczyszczone pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie ryby solimy i posypujemy pieprzem (w środku i na zewnątrz), skrapiamy sosem sojowym i wcieramy. Możemy doprawić pstrąga przyprawą do ryb. Na koniec delikatnie oprószamy mąką (tylko na zewnątrz) i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca
MyCookBook.plDzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :)Zaczynamy Składniki:dorsz - ilość zależna od potrzebybekon- tyle ile jest kawałków rybypieprzsok z cytrynyoliwa z oliwek Sos koperkowy :składniki i wykonanie znajdziesz tutaj Wykonanie:Dorsz myjemy i suszymy
Smaki Edytyminuty ( łącznie z obu stron), do lekkiego zarumienienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą (ja użyłam garnka żeliwnego) wlewamy odrobinę wcześniej przygotowanego sosu. Następnie układamy kawałki ryb i przykrywamy pozostałą częścią sosu z warzywami. Wlewamy ok. 250 ml wody (1 szklanka). Naczynie zakrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy na zimno
DominikaDolcitłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach(...)chwilę przesmażyć. Do masła wlewamy sok z cytryny (uwaga, może pryskać!) wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, osączone kapary, smażymy razem minutę-dwie, mieszając. Wykładamy na patelnię usmażoną wcześniej rybę, polewamy ją sosem maślanym, zdejmujemy porcje na talerze, polewamy resztą sosu z patelni i od razu podajemy. SKŁADNIKI 2 filety z soli, dorsza, flądry, pstrąga lub halibuta, po około
Karo in the Kitchenryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie. Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta(...)małym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać ketchup i przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać. Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut. Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest
Zrób to smaczniekurkumy 0,5 łyżeczki curry w proszku Ryba w mleczku kokosowym: ok. 800 – 1000 g filetów ze świeżej, białej ryby 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 60 g wiórków kokosowych (2/3 szklanki) 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra(...)cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy cytrynowej i listek kaffiru, a dodajemy uprażone i zmiksowane wcześniej wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy czy sos należy
Poezja smakuAleż pyszne danie mam dzisiaj do pokazania. Delikatna ryba w aromatycznym sosie, taka jak ta pierwszy raz na naszym stole. O tym że warto jeść ryby przekonywać już nikogo nie muszę? Pracy mało a efekt zachwycający, polecam wypróbujcie. Sum pieczony w sosie maślanym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim pokoju :) Niby taki domowy makaron to dużo zachodu, i nie opłaca się przy niskich cenach w sklepie, ale smakuje całkiem inaczej :) Szczególnie jak jest bardzo jajeczny :) Rybę podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną, ziołami i kurkumą, która dodała piękny kolor. Składniki na 2 porcje:2 filety z dorsza sól, pieprz, olej do smażeniaSos beszamelowo - cytrynowy:2 łyżki
Bon Appetit Małgorzaty