delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki:ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska(...)Koperkowy:3 łyżki drobno posiekanego koperkuduży ząbek czosnku2 łyżki masłałyżka mąki pszennejszklanka bulionu warzywnego*100 ml śmietany 18%Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu
Słodka Stronajeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego! Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy pod bieżącą(...)solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na ogień (jeśli
Życie zaczyna się w kuchniręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia, na głębokość ok. 1cm. Staramy się robić nacięcia dosyć blisko siebie. Ma to zapobiec zwijaniu się ryby i zapewni chrupiącą skórkę. Wnętrze każdego nacięcia solimy i oprószamy rozmarynem, wierzch skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy filety skórą do dołu i przytrzymujemy przez chwilę (palcami(...)Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia, i pozostawiamy jeszcze na minutę.Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy. Fuzja smaków i wspaniałe doznania kulinarne. Łosoś podany w takiej formie zagości u mnie na pewno wielokrotnie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya
mojewypiekiinietylkomarchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu. Składniki na: Słodki sos […] The post Słodki sos marchewkowy appeared
Magiczny Garnekpodlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące(...)sama panierka wcale nie jest gruba. Do miski układamy warstwę upieczonej ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy. Ryba idealnie smakuje następnego dnia, choć znam osoby, której jedzą ją na ciepło....Polecam przepis i życzę smacznego
Gosia gotujeobiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy(...)rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.Smacznego
Smaki Edytywielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym (4 porcje) Składniki: 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki sól i pieprz 3 goździki 2 ziarenka ziela(...)łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij
karmelowywiem jak u Was, ale u mnie na Wigilię ryba po grecku musi być obowiązkowo. Ile kucharek tyle szkól jej przygotowania. Niektórzy dodają więcej składników do sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza ! Składniki(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy żeby dobrze rozprowadził się na warzywach. Doprawiaqmy do smaku solą i cukrem - musi być delikatnie słodkie. Do dużej salaterki wykładamy porcję sosu z warzywami , na to warstwę ryby, przykrywamy znów warzywami, następnie znów ryba...i tak do wykończenia dania. Wierzchnia warstwa musi być sos. Odstawiamy do lodówki na min. noc. Wtedy podajemy
Z Majeczką w kuchniCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, oliwa, sól morska i pieprz, 2 łyżeczki masła, koperek(...)pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino. Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej
SzczyptaSmaQsamak bi tahina . Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka(...)drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi trwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej
Smaczna Pyzasałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo
Poezja smakuCurry czyli nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie. Tyle ile składników curry tyle jego postaci. Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe. Warzywne curry z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewlewamy na patelnię.Następnie doprawiamy całość do pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut.3.W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzykąryby włóż posiekany drobno koperek z solą i plaster cytryny. 2. Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało się powietrze z wewnątrz. Piecz kilka minut. 3. W tym czasie przygotuj sos winegret(...)łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje
AZgotuj!