ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:30/358)

KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 181

Delikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie

cool and minty
Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance 377

będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów. Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem -  syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :) Taki prościutki sos .Szybki

Buniabaje w kuchni
Łosoś w sosie chrzanowym z wasabi 263

Dziś mam dla Was kolejną rybną propozycję. Łososia w sosie chrzanowym można podać na wigilijną kolację. Ja do przygotowania sosu użyłam zielonego chrzanu wasabi. Ładnie komponował się z pomarańczową rybą.  Składniki: 4 dzwonka z łososia sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka koperek (może być suszony) Sos chrzanowy z wasabi: 1 łyżka masła(...)chrzan. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Rybę usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu.  Rybę podawać ciepłą z gorącym sosem

Czerwień i błękit
Wytrawne 189

zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś

Biały fartuszek
Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami 139

bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :) Szkoda, że świeżych truskawek już nie ma... Składniki: 450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba) 3 łyżki serka mascarpone 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki(...)wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :) RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam

Kolorowy Przepisownik
Vitello tonnato wg Pyzy. Cielęcina w sosie tuńczykowym 187

Vitello tonnato to jedno z bardziej znanych na świecie dań kuchni włoskiej. Znanych a jednak dość zaskakujących składem dla przeciętnego Polaka. Cielęcina nie jest niczym dziwnym

Smaczna Pyza
Dorsz atlantycki z gruszką i melisą w cytrynowo-miodowym karmelu! 264

Ciągle na diecie? A i owszem, ale kto powiedział, że na diecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: filet z dorsza atlantyckiego sól morska cytryna gruszka pera rocha  świeże liście melisy miód lipowy 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki masło(...)soku z cytryny dodatkowo możesz podsmażyć 1 plasterek cytryny do dekoracji na patelnię dokładamy rybę smażymy z każdej strony po 1,5 minuty (na patelni będzie już gesty sos- karmel) zdejmujęmy rybę z patelni, dookoła układamy gruszkę, polewamy karmelem miodowo- cytrynowym posypujemy świeżą melisą Smacznego! Zaprszam do galerii zdjęć na Instagramie SMYKWKUCHNI http://instagram.com/smykwkuchni oraz na Facebooka https://www.facebook.com

SMYKWKUCHNI
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 253

sobą majonez, serek, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pomidorowe curry rybne 159

dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować i przekonać się na własnym podniebieniu. :) Składniki dla 2 osób(...)Oprószyć solą, dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać

Pełny talerz
Ryba zapiekana w śmietanie 220

podsmażamy na maśle do czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana

Cztery Fajery
RYBA W SOSIE CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM 197

pastę curry. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez około 10 minut podsmażałam go na oleju. Przełożyłam go do sosu. Dusiłam rybę przez około 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 198

Przystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram

AZgotuj!
Morszczuk w sosie chrzanowym 113

świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: • 4 duże filety z morszczuka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sos chrzanowy • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego • 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz biały do smaku • 2 żółtka(...)pieprzem. • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. • Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. • Rybę zalać sosem. • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut

To co kocham
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 159

pozwalamy rybie odstać, nawet kilka dni. Wariant drugi - śledź w pomidorach (w kolorach tęczy - czerwony ;)) 0,5kg śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 spore cebule olej rzepakowy Z rybą postępujemy tak, jak w przypadku poprzedniej wersji. :) Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube piórka. Na patelnię wlewamy olej (około 3/4 szklanki). Wrzucamy do niego cebulę, zmniejszamy temperaturę i czekamy(...)cebulą.. Sos pomidorowy układamy cienką warstwą w pojemniku. Na niego układamy pokrojone w dzwonka śledzie, na nie zaś znowu warstwę sosu. W ten sposób postępujemy do wyczerpania sosu i ryby. Jak poprzednio, śledzie w pomidorach również lubią swoje odstać. Po kilku dniach przyjemnie miękną i przechodzą pomidorowym aromatem

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 197

następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty kolor (smażenie zaczynamy od strony ze skórką). Po usmażeniu rybę odkładamy na bok i zdejmujemy z niej skórę. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i z powrotem podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście(...)rozdrobnionego na średnie kawałki łososia. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  W dużym garnku mieszamy makaron z sosem

Qchnia po prostu