ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:22/358)

Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 205

łyżeczki świeżo zmielonych nasion kopru włoskiego skórka otarta z 1/3 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyj i dokładnie osusz. 2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz i koper włoski. 3. 1/4 mieszanki rozsyp po dnie półmiska(...)talerzem. 8. Wstaw do lodówki na 24-48h. 9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża. 10. Gotową rybę krój w bardzo cieniutkie plasterki i serwuj na kanapkach. Sos musztardowo-miodowy: 1. Wymieszaj wszystkie składniki. 2. Podawaj do marynowanego łososia. Smacznego! Citrus Gravlax Smon Ingredients: about 250-300g fresh raw salmon fillet with skin

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 191

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami(...)cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się

Food Square
Ryba pieczona w papilotach z warzywami. 216

Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około 20 minut

Ladylaura.
Łosoś w sosie brzoskwiniowym 122

wlewam śmietanę ( aby się nie zważyła należy ją podgrzać lub patelnie zdjąć z palnika ) jeszcze raz zamieszać i zagotować. Na koniec sos koniecznie trzeba przetrzeć przez sito ( będzie gładki bez grudek i aksamitny) Teraz zabieram się za rybę . Inaczej mówiąc , osuszam kawałki łososia ręcznikiem papierowym(...)będzie mokry to będzie pryskać) i smażę po obydwu stronach na złoty kolor ( trzeba uważać ponieważ jest słodki i może szybko się przypalić ) .Pozostało tylko ułożyć kawai ryby na sosie i pałaszować . SMACZNEGO

Eli Gotowanie
DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 226

Mieszamy.  Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego. Układamy na całości kawałki usmażonej ryby. Majonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się.  ~~Dekoracja~~ ocet balsamiczny 3 łyżki miód

Kuchnia Paulettes
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 229

posiłków w równych odstępach czasu (od 3 do 4 godzin), - śniadanie powinno być najbardziej obfite, obiad mniej, a kolacja symboliczna, - słodycze zastępujemy owocami, a tłuste mięso albo drobiem, albo rybą, - jak ognia unikać należy napojów sztucznie słodzonych (najlepsze w tym czasie będą woda mineralna i zielona herbata, a by zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm zaleca się również picie zielonej kawy(...)wiele możliwości ma człowiek podczas gotowanie tego posiłku podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze

upichcona
Kotlety mielone z łososia 158

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać(...)inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo utartego chrzanu 1 łyżka koperku 2 łyżki

codojedzenia
Śledź z sosem tatarskim 160

Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.   Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku(...)cytryny lub octu sól, czarny pieprzem mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać

Pyry na Gaz
Idealny przepis na romantyczną kolację 134

Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności od gatunku, w tym czasie przygotuj sosrybę.   Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj lekko posolone krewetki, podsmaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wsyp czosnek pokrojony w plastry, smaż(...)połowę.   Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki.   Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem.   Rybę wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, dopraw obficie solą. Na patelni rozgrzej olej. Dorsza smaż na mocnym ogniu

kuron.com.pl
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 261

tłuszczu i odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach. Podajemy od razu – z dodatkiem cząstek cytryny do skropienia, surówki, frytek (np. tych chrupiących, pieczonych w piekarniku ) i z szybkim sosem tatarskim. Mrożona ryba też potrafi być pyszna! SKŁADNIKI PANIERKI panierka wystarcza na 500-700g filetów rybnych 50g mąki kukurydzianej 50g bułki tartej, drobnej 1 łyżeczka soli, płaska ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Sałatka śledziowa "Salsa" 141

dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia.  Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać(...)razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku na dwa dni (musi przejść sosem pomidorowym

Passions hobbies life
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 151

Dziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 147

oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli(...)nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. W co zawinąć gołąbki? Sałata rzymska intuicyjnie wydaje się słabym wyborem do stosowania w gołąbkach, bo jest z natury sztywna

Niedzielny kucharz
Łosoś piccata na wielkanocny obiad 379

obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ czosnku solo, 4 ząbki 100 ml białego wina, wytrawnego(...)smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby. The post Łosoś piccata na wielkanocny obiad appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Flądra po toskańsku! / RYBA 179

oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła(...)nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania