ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:276/358)

Sałatka Kijowska 283

Nie mam zielonego pojęcia skąd wzięła się nazwa tej sałatki Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i powiem Wam szczerze, że mnie zaintrygowała. Pod tą

PatiGotuje
Pstrąg z grilla 146

Pojawiły się u mnie pstrągi, co było idealną okazją do wykorzystania patelni grillowej.  Pstrągów nie trzeba skrobać ani pozbawiać ości, gdyż skóra schodzi po obróbce

Czerwony Gupik
Kalafior w arabskim stylu 196

kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą pewnością(...)przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem 144

Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Składniki: 600g fileta z łososia 1 ostra papryka chilli sok

Szalona Kuchnia Eweliny
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 236

Idą, idą, ale coś takie w tym roku szare.A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii.Nie wyobrażam sobie braku białego puchu,lekkich mokrych płatków, przylepiających się do

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 144

Pożywny i lekki, a jednocześnie niebanalny obiad z łososiem w roli głównej. Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba tylko pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą i lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)około 5 minuty). Przesypujemy na talerz. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Pokrojonego ananasa i cukinię polewamy łyżką oliwy. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy ananasa i cukinię. Grillujemy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy

cool and minty
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 125

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to

Niedzielny kucharz
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 390

prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza(...)kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś

Ola la LCHF
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 196

szybko psujące się! BOCZNE PÓŁKI: Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów. Na samej górze mamy pojemniki na jajka – te można przetrzymywać tam ok. 2 tygodni, ale pamiętajmy, że nie mogą być myte! ZAMRAŻARKA: Pamiętajmy, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie(...)półkach, ale też sposób ich zapakowania. Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( p rzydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ). Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – i ch wadą bowiem

Ostra na Słodko
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 234

takie małe mięczaki ukrywające się w czarnej muszli na dnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi :) Małże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz soli mineralnych. Niestety mogą kumulować szkodliwe substancje pochodzące z bardzo zanieczyszczonych wód, dlatego też(...)zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach

W kuchni Katie
Quesadilla z serem 175

kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym znaczeniu of kors :) Była też makaronowa sałatka z tuńczykiem (albo inną rybą - prawdę mówiąc nie pamiętam już - w końcu spora ilość alkoholu niezbyt pozytywnie wpływa na proces percepcji i zapamiętywania), było chili con carne, była w ramach przekąski quesadilla, pewnie było też(...)minutę, może dwie, przekręcamy na drugą stronę i tyle samo czasu smażymy. Aż ser się roztopi, a placek przyrumieni. Ściągamy, kroimy na pół i podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. No prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Przystawka z przegrzebkow i kalafiora 146

watrobek. Za kazdym razem gdy mam sprobowac tego specjalu mam w gardle wielka kluche.Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie.Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki.Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam(...)smaku.Kapary i rodzynki zagotowac w 100 ml wody. Zmiksowac na krem.Ja zapomnialam kupic kaparay i zamiast nich uzylam zielonych oliwek, ktorych juz nie laczylam z rodzynkami. Zmiksowalam je ze sosem vinaigrette.Na talerz wykladamy puree z kalafiora, na nim ukladamy przegrzebki, ktore mozemy jeszcze doprawic sola i pieprzem. Calosc polewamy sosem vinaigrette i emulsja z kaparow.Smacznego

Przysmaki Karolki
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 215

Składniki: opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki papryki  słodkiej i chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła

kulinarnyswiatdomi
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 164

święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego(...)kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki

Kuchnia MagdaLeny
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 179

Stir-fry to technika smażenia wywodząca się z kuchni chińskiej, w której przygotowana potrawa smażona jest w małej ilości tłuszczu i na dużym ogniu, będąc stale

Even Better Food