Dzień dobry! Dni stają się coraz zimniejsze. Ciekawe kiedy spadnie pierwszy śnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które
codojedzeniaPo pracy zawsze marzy mi się smaczny obiad, ale rzeczywistość jest taka, że zazwyczaj nie mam siły spędzać godziny w kuchni lub na zakupach. Wybawieniem są
Poezja smakuPrzepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko. Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta
R'n'G KitchenZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka
Pasje JolkiPo kilku niezbyt udanych próbach śledzi w buraczkach, nareszcie odnalazłam smak, który za mną chodził. Polecam jako przekąskę, świetnie sprawdzi się również na Sylwestra. Jedna
Smaczne ZdroweNie wygląd dania ma najważniejsze znaczenie ;) Zdaję sobie sprawę, że nie jest to zbyt pięknie i zachęcająco wyglądająca potrawa. Ale mimo braku apetycznego wizerunku, okazała się
Grunt to przepis!Tuńczyk podany na warzywach, polecamy. Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory
R'n'G KitchenSzukając inspiracji dla grillowanego łososia, spojrzałam na bagietkę i pomyślałam, że mój łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie
Jadło i czytadłoOstatnio piekłam wytrawne babeczki, myślałam nad keksem, ale wyszło... ciasto. Dodam, że bardzo pyyyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i kusząco pachnące. Idealnie
Di gotujeDokładnie tydzień temu miały miejsce w Studio Cook Up w Warszawie wyjątkowe warsztaty kulinarne. Wodzirejem i głównym zapalnikiem był Karol Okrasa z ekipą. Warsztaty były nie
Z Kuchni Do KuchniDo przygotowania tego dania zainspirowała mnie książka "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo. Mam ją w domu od dawna, ale jakoś nie mogłam się do
Kulinarne InspiracjeKuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności(...)warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispory problem z surowym mięsem. Nie lubię go dotykać... Jeszcze gorzej jest z rybami, ale staram się z tym walczyć i pokonać swoje słabości. Normalnie jakbym po jakiejś sesji z prywatnem coachem była ;) Z tym kurczakiem dałam radę sama, samiuteńka i myślę, że teraz będzie już tylko lepiej. Choć tak naprawdę, w przypadku kurczaka pieczonego w całości mam jeszcze(...)pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje. Smacznego
bistro mamaPIKNIK WE DWOJE W długoletnich związkach zapominamy, że rutyna potrafi zabić czułą i spontaniczną stronę naszego związku. Może czas na ponowną pierwszą randkę? Na to idealny
Bon Appetit Małgorzatyblogowania i pysznych propozycji dla Was. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Są to proste propozycje, bardzo smaczne pasujące do wielu mięs czy ryb. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy(...)sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce. Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Gotowe! Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk_w_kuchni_blog
SMYKWKUCHNI