ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:282/358)

Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 137

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas  swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym

Moja Mama Gotuje
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 188

Co prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej

W kuchni Karmel-itki
Tajska zupa krewetkowa 288

Być może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową . Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego

Kulinarna Pokusa
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 395

Wszedł szanowny pan ojciec młodszej kucharki i mąż tej starszej (w jednej osobie) do domu z zakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej

Wypisz Wymaluj
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 183

Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość

Trzeci talerz
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 225

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w

bistro mama
Magiczna Noc Restauracji. 193

Pamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się

W kuchni Karmel-itki
Sandacz z sufletem z łososia. 190

Idealne połączenie łososia  i jakże delikatnego sandacza.    Podanego z sosem beurre blank i  purre z kukurydzy.  Do tego surówka z lekkim pazurem.  Eksplozja smaku w każdym kęsie.  Niebanalne, finezyjnie i zgodne z zasadą efektu WOW. Składniki: 400 g filetu z sandacza 400 g filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej(...)otartej skórki)  olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie: Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.  Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania

Malinowe Pocałunki
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 176

zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej(...)gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie silikonowych form do tarty, uczulam, aby sos dodać w momencie, gdy tarta będzie już w piekarniku, bo przenoszenie wypełnionej farszem i sosem formy niekiedy wydaje się niemożliwe. Ja niestety mam talent do zapominania właśnie o tym Piec

gutfut
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 149

wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest(...)Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa

Right Behind The Kitchen
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 221

Kto nie lubi pizzy... niech się nawet nie przyznaje!  Ja sama gdybym mogła jadłabym ją na śniadanie, obiad i kolację.. i wcale by mi

Czarnawisienka
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 221

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie

Gospodyni Miejska
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 174

P o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże  dzieci   wróciły do swoich szkolnych klas lub  rozpoczęły  

SzczyptaSmaQ
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 166

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne

Di gotuje
Pastrami, co to jest i skąd się wzięło? 402

mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku a początku robili pastrami z piersi gęsich, bo były tanie(...)oglądać. Potem zaczęłam piec jasny żytni chleb, na którym podaje się klasyczną kanapkę Pastrami Reuben. Temat trochę mi się pokomplikował, bo w żadnym z okolicznych sklepów nie było sosu Worchestershire, który potrzebny był mi do dressingu rosyjskiego, z którym podaje się Pastrami Reuben, ale poradziłam sobie, komponując równie smaczny lecz trochę inny dressing. Przygotowałam trzy rodzaje kanapek. Tak więc degustację

Blondynka Gotuje