PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS Z okazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się standardowy
Martyna CooksMercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już kilka(...)włoską pizzę, jak wiadomo jest ona sztywna. :D Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się
DominikaDolciPRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS Z okazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się oczywisty
Martyna Cookswarto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek. chipsów, krakersów, paluszków, orzeszków ziemnych prażonych zup i sosów w proszku gotowych dań takich jak pizza mrożona, zapiekanki, makarony z sosami, paluszki rybne, frytki napojów słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, takimi jak aspartam, acesulfam K i sacharyna (cola, energetyki, kolorowe napoje, większość wód smakowych) KROK 2 NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ETYKIETY(...)granicach 0,8–1,2 g na każdy kg masy ciała, przekroczenie górnej granicy powinno być przemyślane i uzasadnione. Źródła białka: jaja mięso soczewica, ciecierzyca, bób nasiona dyni ryby: łosoś, halibut, panga, tilapia twaróg kasza jaglana, gryczana fasola, bób, groszek –> Węglowodany Wyróżniamy węglowodany proste (cukry) i złożone. Dostarczają energii służącej m.in. do utrzymania temperatury ciała, pracy narządów
Powiedz dietom niewłoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych czasach jest wytwarzana z lokalnych produktów - mąki typu 00, drożdży(...)pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy
Obiad gotowydlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej zieleniny (wspomniana horta, bardzo bogata w wiele składników odżywczych, będąca ważnym dla greckiej kuchni daniem również dzisiaj) oraz ślimaków, stanowiących darmowe źródło białka dla ubogiego(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać
Chilli Czosnek i OliwaW Polsce jest wielu świetnych pisarzy. Następcy wielkich autorytetów i autorów bestsellerowych pozycji pewnie wchodzą na rynek wydawniczy ciekawymi pozycjami. Nie dawno do ich grona dołączyła
Moja Mama GotujeWeekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o
W kuchni Karmel-itkiPrzepisy na bowl, takie jak buddha bowl, czy brown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie
Niedzielny kucharzNajlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich
Szczęśliwa kuchniaNajlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZbieram dobre chwile jak koraliki. Nadziewam na nitki pamięci i chowam w niewidzialnych szkatułkach. A kiedy szukam pociechy, z radością dziecka podnoszę wieczko. Czeka tam na
KUCHARNIANa ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle
Even Better Food1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej Kuchnibyła kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która z ptactwa wodnego i bobrzych ogonów robiła ryby, czyli produkty dozwolone. Ludziom tak bardzo chciało się mięsa czy jaj, że uciekali się do różnych sztuczek. Post nie obowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali(...)Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę z gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab po warszawsku tylko bez oldschoolowej galarety. Co będę do tego pić? Wieprzowina wymaga starszych win, strukturalnych i bogatych w smaku
Ugotowane pozamiatane